Атанас Зафиров, БСП: На масата на преговорите ще сложим основните приоритети пред България и обществото

Юли 13, 2022 Новини БСП в медиите 0 684

Без работещ парламент и правителство, няма да бъдат приети жизненоважни закони за България, предупреди социалистът

„Много е важно кой ще бъде мандатоносителят на третия мандат и съобразно това ще съобразим нашите разговори. Преди всичко трябва да е ясно, че ние ще сложим на масата на преговорите основните приоритети пред България и обществото. В поведението ни в управлението и в нашите програми сме заложили няколко основни линии, които спазвахме в това управление, така ще бъде и занапред. Това са преди всичко социалната политика, развитието на икономиката, защитата на дребния и среден бизнес, развитието на българското образование, наука и култура и българското здравеопазване.“ Това заяви заместник-председателят на БСП и председател на парламентарната комисия по отбрана Атанас Зафиров в ефира на NovaNews.

По думите му изключително важна е темата с енергоносителите, затова и тази тема е заложена в проекта на управленската програма. „Там записахме, по наше настояване, че трябва да се водят преговори с всички потенциални доставчици, така че да се осигури максимална диверсификация и България да има необходимите количества. В програмата записахме и възстановяване и възобновяване на диалога с Руската федерация. Надявам се, че и законодателната рамка, и управленската програма, която изработихме, ще бъдат основата за създаване на кабинет с третия мандат“, допълни той.

Социалистът изрази притеснение България да остане без работещ парламент и правителство, което не би позволило да бъдат приети жизненоважни закони, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост и средствата, които трябва да влязат по него. „Също така няма да може да бъде продължена законодателната програма, така че най-уязвимите слоеве от българското общество да понесат по-леко задаващите се кризи. Всички партии направиха достатъчно ясни заявки, че са склонни на компромиси в името на постигане на общата ни цел“, каза още Зафиров и уточни, че около половината от тези законопроекти вече са внесени в Народното събрание, а някои от тях са и приети.

Народният представител от БСП определи изявлението на Борисов, по отношение на таван на цените, като лицемерно. „Когато БСП предложи този подход преди известно време, ние срещнахме критика от страна на ГЕРБ. Това е общоевропейска политика. Сигурен съм, че рано или късно ще се стигне до такова решение“, смята социалистът.

Ако съдим по ефективността от намаляване на ДДС-то за хляба, което веднага доведе до 20% спад в цената му, се надявам, че една такава мярка също би била ефективна“, обясни Зафиров по отношение на предложението за въвеждане на таван на цените и допълни: „Виждаме, че това е една работеща мярка и подобен подход би се усетил и оценил от българските потребители.“ Социалистът даде пример и с отстъпката от 25 стотинки за горивата - мярка, която вече функционира и дава резултат.