Министър Иванов: Тютюнопроизводителите ще бъдат подпомогнати по временната мярка за преодоляване на последиците от войната в Украйна

Юли 07, 2022 Новини БСП 0 600

07.07.2022 г.

„Тютюнопроизводителите ще бъдат подпомогнати по временната мярка за преодоляване на последиците от войната в Украйна. В момента се разработва механизмът, по който това ще стане, като от подкрепата ще могат да се възползват само вписани в регистъра на производителите. Това е възможно благодарение на по-големите средства, гласувани с актуализацията на държавния бюджет за сектор „Земеделие“. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов по време на заседание на Консултативния съвет по тютюна.

Министърът припомни, че тази година парите, отпуснати за сектора, са безпрецедентни и водеща цел в работата на ведомството е да бъдат подкрепени възможно най-много стопани. Той допълни още, че вече е изчерпан бюджетът за подпомагане по мярката de minimis за тази година. Според данните от Държавен фонд „Земеделие“ помощ са получили 1 968 тютюнопроизводители, а общата разплатена стойност е в размер на 2 719 076 лв. за 22 659 дка. По време на дискусията представителите на браншовите организации поставиха въпроса за времето на изплащане на подпомагането. Според тях това плащане може да окаже влияние на изкупните цени на тютюна. Министър Иванов посочи, че това е тема, която може да бъде дискутирана, и ако периодът създава проблеми на производителите, той да бъде коригиран. „Искаме да подкрепим производителите, но и преработвателите да имат интерес да изкупуват тютюна“, подчерта още министърът.

На заседанието стана ясно, че в резултат на постигнатата договореност, в периода 2023-2027 г. в България ще продължи прилагането на преходната национална помощ за сектор „Тютюн“, с възможност за актуализиране на референтния период и намаляващ бюджет с по 5% годишно. Съгласно бележките на ЕК по Стратегическия план, България следва да уточни референтния период, как ще работи през тези три години 2016-2017-2018 г. и как ще се определя референтната година.

Пред участниците бяха представени данни от регистъра по тютюна и актуални данни за ситуацията в сектора. По данни на министерството общо регистрираните тютюнопроизводители са 3 433. Преработеният тютюн за 2021 година от всички сортови групи е 6 341 тона, на обща стойност 38,280 млн. лв.