Сергей Станишев: ГЕРБ излъгаха във всички свои обещания

Апр 26, 2011 Новини БСП 0 1345

Социалистите излизат отново на протест на 1-ви май       ГЕРБ излъгаха във всички свои обещания

Социалистите излизат отново на протест на 1-ви май  

 

 

ГЕРБ излъгаха във всички свои обещания. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на пресконференция. Той обяви, че социалистите отново излизат на протест на 1-ви май. „Поканени са всички хора, които разбират, че е необходима политическа промяна, за да се промени ситуацията и в икономиката, и в социалния живот", заяви лидерът на БСП. Той изтъкна, че единственото обещание, което е изпълнил премиерът Борисов, е обявяването на Разпети Петък за почивен ден. Във всички останали предизборни и следизборни обещания ГЕРБ се провали.

Сергей Станишев изрази възмущението си от бюджетната прогноза на управляващите за 2012-2014г., в която се предвижда замразяване на доходите до 2013г. „Това звучи като гавра на фона на случващото се в страната, когато хората все по- трудно оцеляват", заяви председателят на БСП. Той разкритикува управляващите заради неспособността им да се преборят със сивата икономика и контрабандата. „Цялата тежест от кризата се стоварва върху гражданите", отбеляза Станишев. Според него именно хората плащат сметката за некомпетентността, некадърността и корупционните практики на правителството на ГЕРБ.

„БСП подновява искането си за оставка на финансовия министър и на неговия екип. Кризата се задълбочава заради правителството. То натиска икономиката надолу", заяви членът на ИБ на НС на БСП Георги Кадиев. Социалистите прогнозираха, че ще има провал на приходната част и актуализация на бюджета в края на годината. Според Кадиев най- сериозен проблем има с корпоративния данък, което е признак, че икономиката не върви в правилна посока. По думите му са налице сериозни проблеми в ДДС от сделки в страната. Проблеми има и в събираемостта на социалните осигуровки, защото все повече фирми влизат в сивия сектор. Според социалистите са нужни кадрови и структурни промени в приходните агенции. „Продължаваме да настояваме парламентът да разгледа спешни мерки за компенсиране на доходите на хората. Без политика на социално подпомагане и покачване на доходите не можем да говорим за конкурентноспособност и да бъдем средноевропейска държава", заяви Станишев.

Лидерът на БСП изтъкна, че заради политически интереси се подменят правилата за функциониране на парламентарната антикорупционна комисия. Според Станишев целта на мнозинството е депутатът от ПГКБ Бойко Великов да не бъде председател на комисията до изборите. Така ще може да се прикриват сигнали за корупция при управляващите и комисията да се употреби за атаки срещу опозицията. „Толкова нагло използване на комисията за партийни нужди не е имало", възмути се Станишев. Той обяви, че социалистите ще запознаят ЕК с проблема. Лидерът на БСП прогнозира, че този въпрос ще има негативно отражение върху летния доклад по правосъдие и вътрешни работи за България. Членът на ИБ на НС на БСП Михаил Миков напомни, че беше прекратена проверката по случая с финансирането на сдружение ГЕРБ. Той постави и въпроса защо не се попълва квотата на Народното събрание във ВСС.

Миков обърна внимание, че България попада в лоша ситуация с оглед на разговорите между Саркози и Берлускони за Шенген. Според депутата от ПГКБ пропуските на българското правителство да осигури политически влизането на България в Шенген са неоснователни. Миков изтъкна, че правителството  на ГЕРБ трябва да защити българските интереси и да даде ясен отговор на два въпроса - кога страната ни ще стане пълноправен член на Шенген и каква е българската позиция за евентуални промени с шенгенската система.    

 

Пълния текст на пресконференцията може да изтеглите от тук >>>