Министри, зам.-министри и депутати от БСП тръгват из страната да чуят хората

Фев 17, 2009 Новини БСП 0 1943

В кратки срокове ще бъдат приети основни законопроекти, свързани с препоръките в доклада на ЕК   БСП изразява задоволството си от пътя на реформата в областта на правосъдието и вътрешен ред и желанието правителството да работи сериозно и занапред в тази област

В кратки срокове ще бъдат приети основни законопроекти, свързани с препоръките в доклада на ЕК

 

БСП изразява задоволството си от пътя на реформата в областта на правосъдието и вътрешен ред и желанието правителството да работи сериозно и занапред в тази област. Това заяви на пресконференция след заседание на ИБ говорителят на БСП Корнелия Нинова. Тя информира, че е взето решение за приемането в кратки срокове на няколко законопроекта, свързани с препоръките в доклада на ЕК. На първо място бързо и прозрачно да бъдат направени поправките в Закона за конфликт на интереси и законът да бъде приет. Второ - да се направят изменения и допълнения в Закона за отнемане на незаконно придобито имущество и функционирането на комисия „Кушлев”. Приоритет за БСП е и установяването на  парламентарен контрол върху работата на ДАНС, но по този въпрос има проблем с опозицията, обясни Нинова. По думите й десните засега не проявяват никакво разбиране за включване на органите и комисиите, които да действат по този въпрос. Говорителят на ИБ на БСП подчерта като важна мярка в реформите и провеждането на процедура за избор на административни ръководители на съдилищата при много ясни критерии.

По въпроса за процесите в НАП, говорителят на БСП Корнелия Нинова заяви, че в момента е притеснителен фактът, че има демотивация в състава на агенцията. Тя направи уговорката, липсва на официална информация по случая, което е довело до манипулация на общественото мнение и появата на слухове. „Сутринта чух официалната позиция на ДАНС, изразена чрез нейния говорител Зоя Димитрова, че не е имало проверка на г-жа Мургина, че не е имало специално изпратени агенти, които да направят разработка и тя да бъде заловена с белязани пари”, обоснова се Нинова. БСП настоява органите, отговорни за разследването и Прокуратурата бързо и прозрачно да съберат необходимите доказателства и ако има извършени престъпления, виновните да понесат цялата отговорност пред закона. Говорителят на социалистите обясни важността на НАП като институция и каза, че се предвиждат срещи на премиера Станишев, финансовия министър Орешарски и съвместни екипи между НАП и ДАНС, които да работят, така че да не се постигне дестабилизация на системата.

Корнелия Нинова информира, че ИБ е утвърдило график за пътувания на зам.-министри в страната, след 25-ти февруари, с три основни задачи. Първо да бъде отчетено пред гражданите какво е направило правителството през мандата си. На второ място да бъде представен икономическия план и виждането ни за преодоляване на последиците от кризата. На трето място да бъде проведена дискусия по актуални политически въпроси като например начина и времето за провеждане на избори.

Говорителката на БСП наблегна, че на заседанието на ИБ са изразени притеснения във връзка с наближаващата криза с боклука в началото на март. Нинова потвърди, че проблемът ще бъде наблюдаван внимателно. БСП ще апелира към правителството, когато, и ако могат да се вземат мерки, така че от 1-ви март софиянци да не изпитат тази криза върху себе си, каза още тя.