Проф. Георги Михайлов, БСП: В България решенията трябва да се вземат от институциите, не еднолично

Юни 29, 2022 Новини БСП в медиите 0 619

Можем да продължим преговорите за правителство, ако Кирил Петков не бъде премиер

„Динамичната обстановка налага своите решения и ние днес заявихме какви са нашите съображения за прекъсване на преговорите за правителство до изясняването на ситуацията. На първо място - такова решение за изгонване на 70 дипломати на Руската федерация е прецедент в нашата дипломатическа история. На второ място - свързването на този прецедент с еднолично решение, без това да е минало през Министерския съвет, създава съвсем нови условия.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ проф. Георги Михайлов в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Той изтъкна, че и други институции, една от които е Президентството, също са заявили, че са се информирали от медиите за решението на министър-председателя. „Това, естествено, налага прекъсването на преговорите и извикването по наше предложение изслушване в парламента на ръководството на ДАНС и на министър-председателя“, обясни той.

Проф. Михайлов подчерта, че при тези обстоятелства БСП не би подкрепила правителство с премиер Кирил Петков. „България е парламентарна република с институции и нейният парламент, нейният Министерски съвет и нейният президент трябва да бъдат информирани за всички отговорни решения и тези решения да се вземат от оторизираните институциите, а не от една личност“, каза депутатът от левицата и добави, че ситуацията налага и свикването на Консултативния съвет по национална сигурност при президента, тъй като „това решение е твърде мащабно, взето е еднолично и всичко това налага да бъде обсъдено в този формат.“

„Ние имаме професионални отношения с нашите партньори от управляващата коалиция и смятаме, че те могат, при условията, които поставихме, да продължат да се реализират. Но преговори на всяка цена, при такива изненади, при които са поставени коалиционните партньори, не биха могли да бъдат продължени“, категоричен бе проф. Георги Михайлов.