Явор Божанков, БСП: Изгонването на руските дипломати ще има последици за България

Юни 29, 2022 Новини БСП в медиите 0 751

БСП издигна Радев за президент в момент, когато никой не го познаваше, ако той води война с партията, която го е подкрепила - негово решение

"Решение, което е взето предвид, че кабинета е в оставка няма как да остане без последици, най-малко реципрочна реакция от другата страна. Ние разбрахме за това постфактум от медиите и е нормално да сме притеснени. Ние дори не знаем на база какво е взето решението и какви са мотивите. Има ли някакви сериозни аргументи и щети за държавата, нямаме никаква представа." Това заяви секретарят на парламентарната група на “БСП за България“ Явор Божанков в ефира на Нова по отношение на ситуацията с изгонените руски дипломати и допълни, че правителство в оставка няма кой знае каква легитимност, за да взима дългосрочни политически решения, които пряко касаят отношенията на България с други страни.

"Поканата на президента за консултации дойде в момент, когато бяхме в бюджетна процедура и нямаше време за реакция. Претупването и свеждането до една модна сцена, на която всички минават и камерите ги снимат не е полезно за никого. Притеснява ме, че всички политически сили и президентството декларират едно и също- разум, преговори, България не трябва да ходи на избори и не трябва да прибавяме нова криза към останалите и демонстрират точно обратните действия", подчерта Божанков и добави, че не е нормално президентската институция да атакува политически лидери чрез листчета и изрезки от по 2 реда.

Депутатът от левицата бе категоричен, че БСП е издигнала Радев за президент и то в момент, когато никой не го е познавал и социалистите тогава са инвестирали цялата си енергия, надежда и доверие в него. "Ако Радев води война срещу партията, която го е издигнала - негово решение. Ние уж споделяхме едни и същи общи ценности по отношение на мафията, бившите управляващи от ГЕРБ, на задкулисието, на върховенството на закона. Факт е, че когато прокуратурата нахлу в президентството всички бяхме на улицата, за да защитим тази институция. И когато същата тази мафия атакува Народното събрание, същите тези хора излязоха на улицата да защитят институцията, но този път президента Радев зае друга позиция. Какво е обяснението за това действие единствено той би могъл да каже", коментира той поведението на президента.

"Вече 4 пъти ходим на избори и кризата не се разрешава. Всички декларират обединение и излизане от кризата, чрез съставяне на кабинет, защото е ясно, че нови избори ще дадат същия фрагментиран парламент и мнозинства, които ще разчитат на коалиции. Ситуацията няма да стане по-лесна, а по-трудна. Месеци, през които ще пропуснем възможности по Плана за възстановяване и оперативните програми", обясни Божанков защо предсрочните избори биха задълбочили политическата криза у нас.

В заключение секретарят на парламентарната група на “БСП за България“ заяви, че няма представа дали от "Има такъв народ" ще се включат в предстоящите преговори за съставяне на правителство и каза, че е бил изненадан от тяхното напускане на коалицията. "Хайде те с Кирил Петков не се разбират, но с БСП нямат конфронтация. Те от нас лошо не са видели и ние винаги в това управление сме били стабилен партньор и е редно, когато го напускаш партньорите също да знаят за това действие. Политиката не е въпрос на симпатии и лични емоции. В политиката трябва да търсиш най-добрите и работещи решения. Пак казвам, летим с огромна скорост към тотална катастрофа и, ако го допуснем историята няма да пита кой беше виновен, а ще запомни всички като част от огромен провал за България. Не можем да си го позволим в този момент", завърши Божанков.