"Трябва да се престане с това политизиране и да се мине на експертно ниво!", заяви в Русе, Меглена Плугчиева

Народният представител от Коалиция за България от 19 МИР, Меглена Плугчиева, проведе поредица от срещи вчера, в Русе и областта

Народният представител от Коалиция за България от 19 МИР, Меглена Плугчиева, проведе поредица от срещи вчера, в Русе и областта.

След дискусия, проведена сутринта, с представители на русенския бизнес и земеделски производители по проблемите с усвояването на средствата от еврофондовете, тя даде пресконференция за русенските медии.

Г-жа Плугчиева, сподели мнения от срещата относно трудностите, които срещат хората когато кандидатстват с проекти. Положението е такова, че вместо да идват нови инвеститори, настоящите дори, се оттеглят. От френския завод "Монтюпе" са заявили, че са много разочаровани от безпрецедентния начин, по който са били третирани по ОП "Конкурентоспособност" и без ясни аргументи са отхвърлени техни проектни предложения. По същия начин се е случило по ОП "Развитие на човешките ресурси".

За съжаление промените, които са направени в тази област са към повече рестрикции и бюрокрация, има и голяма липса на информираност, заключи народният представител. Общините нямат капацитет в областта на еврофондовете, служителите, които работят не се ползват с допълнително заплащане. И това е на много места в страната, съобщи г-жа Плугчиева, като заместник-председател на ПК по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, обсъждала въпроса в много градове. А в резултат на сигнализиране от нейна страна към ресорния министър, за трудното положение на хората, са изпращани многократни проверки и налагани санкции. "Трябва да се престане с политизирането на нещата и да се мине на експертно ниво!", каза Меглена Плугчиева.

Според г-жа Плугчиева, усвояването на средствата в останалите 3 години трябва да бъде максимално облекчено, чрез опростяване на правилата, третиране на хората като такива, на които трябва да се помогне, помощ за бизнеса, за неправителствения сектор, за земеделските производители. Да има и промяна в логиката на администрацията.