Министър Нинова: Секретарят на президента уличи него и служебния му кабинет в търговия с оръжие за Украйна

Юни 28, 2022 Новини БСП 0 579

Изявление на вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова пред медиите

Последните месеци темата оръжия за Украйна беше употребена грубо, манипулативно, с политически цели. Беше хвърлено върху правителството, върху Министерството на икономиката и индустрията, върху комисията за оръжия и върху мен персонално обвинение, че едно говорим пред обществото, а друго правим на тъмно. Че твърдим, че нито един патрон не е изнесен за Украйна, а нощем скрито, с посредници, вървят тонове оръжие за милиарди левове. Знайни и незнайни герои – коментатори, анализатори, хора, които никога през живота си не са чували какво е „ендюзър“ или "ековас" "сертификат, лъжеха и манипулираха общественото съзнание. Мълчахме, за да не поднасяме на народа си скандали, когато той има нужда от хляб и от подкрепа за цената на тока. Но всяка лъжа и манипулация и всяко търпение и стоицизъм имат граници.

В едно свое изказване преди дни президентът Радев ме призова, персонално, да обясня на левите хора в България как така те, миролюбивите, (левите партии са против война и за мир), снабдяват с оръжие Украйна. Ще го цитирам: „Да обясни на българите и на левите хора, които винаги са били срещу войната, че българското оръжие подхранва този конфликт". Ще удовлетворя този призив на президента и ще кажа на българските, леви, десни, центристи и на всички граждани за какво става дума.

Защото може да се премълчава, може да се носи удар, когато лъжата идва от страна на хора, които нямат представа за какво говорят, но не може да се мълчи, когато тази лъжа се институционализира на най-високо ниво. Това беше направено преди два дни от главния секретар на президентството. Откакто той публикува 4 реда от някакъв документ, темата не слиза от дневни ред на медиите и те трети ден се занимават почти само с това. Да припомня за какво става дума. Г-н Димитър Стоянов публикува следните 4 реда от някакъв документ: „Контрол към Министерство на икономиката (което вече не съществува) – крайна дестинация на изделията се променя от Афганистан към Република Украйна. Във връзка с гореизложеното, моля на заседание на Съвета на директорите да бъде разгледано предложението и взето решение за подписване на изменение.“ Той е със следния коментар от г-н Стоянов: „Някои са абонирани за лъжата, ма тя е и заразна тази болест с лъгането, след като се предава от министър на началник на кабинет.“ Визира мен, разбира се. Г-н Стоянов говори за лъжа, днес аз ще ви представя истината, но не с три реда от някакъв документ, а с пълното досие на сделката Афганистан-Украйна, за да знаете вие (медиите), а чрез вас и българското общество за каква умишлена манипулация става дума и за какво петно върху президентската институция.

Тези 4 реда са част от този документ, с който ние се снабдихме – пълен, не просто изрезка. И ще го имате в ръцете си. От този документ става ясно следното. Това представлява докладна записка от изпълнителния директор на ВМЗ Сопот (вече бивш) до Съвета на директорите. От текста, с който ще се запознаете, е видно, че става въпрос за сделка и доставка, сключени през 2021 г. от служебния кабинет на Румен Радев със служебен премиер Стефан Янев, ще видите и цитираните дати. Желанието на изпълнителния директор на ВМЗ е да бъде променена датата и доставката. Да се прехвърли от 21 г. за 29 април 2022 г. и да се прехвърли от Афганистан за Украйна. Докладна от изпълнителен директор до Съвета на директорите на служебния кабинет на президента Радев и премиер Стефан Янев. Втори документ е:  Съветът на директорите одобрява тази докладна и взима решение да се направи тази промяна. Този Съвет на директорите подава документи в Междуведомствената комисия по оръжие за тази сделка за Украйна. Междувременно е сменен министърът и съм аз на този пост, а тези документи постъпват в Междуведомствената комисия. Комисията отказва да разглежда тази сделка и не издава разрешение. Аз като  принципал на държавните дружества и ДКК сменяме изпълнителния директор на ВМЗ Сопот. От четвъртия документ, който ще видите, ще ви стане ясно, че изпълнителният директор, който е приел тази сделка е назначен от ГЕРБ през 2015 г. и освободен сега от нас. Съветът на директорите на ВМЗ Сопот е назначен от служебния министър в служебния кабинет на Радев  - г-жа Везиева през ноември 2021 година на финала на служебния кабинет. Освободили сме ги ние.

И сега - тъжните изводи за държавността, за институциите, за политическите кални битки и стремежът към истината. Аз съм сигурна, че днес някои от вас ще напишат гръмки заглавия – "Войната с президента продължава!" Не, уважаеми колеги, това не е война с президента.  Това е битка за истината, за спирането на фалшивите новини, за нормална държава, в която тази истина не се изкривява и не се манипулира, за да унищожиш някой, който не ти е симпатичен.

Президентът Радев ме призова да говоря, ето аз днес говоря, въпреки че много месеци стискам зъби. Мисля , че е време и аз да задам няколко въпроса:

Ние като ръководство, правителството, Министерството на икономиката и индустрията свършихме своята работа, тази сделка е спряна, тя никога не е видяла бял ден, разрешение не е имало и този борд е уволнен. Сега питам г-н Президента: Как ще изчисти това петно, което беше лепнато върху президентската институция от главния му секретар Димитър Стоянов, защото това е направено умишлено?

Г-н Стоянов има пълния документ,  щом е извадил от него три реда, той знае, че това е сделка на служебния кабинет на Румен Радев. Той знае, че този борд е назначен от там и въпреки това вади частично нещо, манипулира обществото без грам мисъл, че истината рано или късно излиза. Той злепоставя, той уличава президента Радев и служебния му кабинет в търговия с оръжие за Украйна тези документи, които Ви показахме.

Ние взехме своите мерки и заставаме откровено, чисто във всички камери ще погледна, пред българското общество, както сме казали: „Един патрон не е излязъл за Украйна.“ Могат да ви подхвърлят каквито си искат фалшификати, могат да ви манипулират както решат - не им вярвайте! Ние сме си свършили работата и сме защитили националния интерес и държавния суверенитет. Обаче една от най-висшите институции – президентската да бъде използвана умишлено, това е абсолютно недопустимо. В правова държава и сред народ, който претендира за върховенство на закона.