Георги Свиленски: За БСП приоритет са българските граждани и бюджетът

Юни 28, 2022 Новини БСП в медиите 0 570

Изборите са най-неподходящото нещо в момента, а президентът бърза да сформира служебен кабинет

„Много е важно, когато се правят консултациите при президента, те да се правят в подходяща и спокойна атмосфера. На всички ни беше ясно, че в рамките на понеделник-вторник-сряда е крайният срок за приемане на целия бюджет. Колегите работят непрекъснато от петък. След провалите на заседанията миналата седмица от новото мнозинство, бяхме принудени да имаме вечерни заседания на комисии. Цялата държава очаква да бъдат приети тези предложение, и за пенсионерите, и за майките, и за младите, за бизнеса, подкрепата за електричеството, за тока, бензина, горивата, отмяната на акцизите, намаляването на ДДС. Нищо не налагаше тази спешност.“ Така председателят на парламентарната група на “БСП за България“ Георги Свиленски коментира отказа на левицата да отиде на консултациите при президента.

В ефира на БТВ той обясни, че са получили поканата от президентската институция вчера в 10:00 ч. „Ние реагирахме все пак, но е невъзможно в такава ситуация, когато всички очакват решения, ние да си преговаряме с президента. Нека видим какво ще стане, защото приемането на бюджета може да промени хода“, каза още той.

По думите на Свиленски всяка една партия си определя приоритетите, а за БСП те са българските граждани и бюджетът. „Ние сме го казали, че няма да правим нищо друго, докато не приемем бюджета на държавата. Българските граждани очакват решения, а не празни приказки. Консултациите ще се проведат, когато времето е подходящо, ще изпълним всичко, което е записано в Конституцията“, посочи социалистът.

Казусът около изказването на главния секретар на президента Димитър Стоянов Свиленски коментира така: „Хубаво е, когато президентската институция или нейни представители казват такива неща, да ги казват в цялост, да показват целия документ. Защото се оказа, че това въобще не се е случвало в Министерство на икономиката и индустрията. И ако въобще има такъв документ, там пише Министерство на икономиката, тоест това е в един по-стар период. Аз мисля, че главният секретар, опитвайки се да уцели Корнелия Нинова, простреля президента.“

В предаването “Тази сутрин“ социалистът заяви, че няма разрив между президента и БСП, а става въпрос за принципна позиция. „БСП винаги сме били последователни и в отношенията към президентската институция. Работили сме и сме избрали тези хора. Никога не сме бъркали в тяхната работа, но няма да позволим и те да се бъркат в нашата“, категоричен е той.

Сливенски изрази възмущение, че след 12 години БСП за първи път влиза в управлението и президентът и вицепрезидентът казват “Ние на това правителство няма да дадем и 100 дни“. „Веднага започнаха с критиките. Най-голямата емблема на това правителство - социалната политика, призната от всички, 20 млрд. за социална политика, 2 млрд. сега в актуализацията, и от Президентството казват “пълен провал в социалната политика“. Това според вас справедливо ли е, вярно ли е?“, попита депутатът от левицата и допълни: „Искаме това, което БСП е допринесла за държавата, поне да не го критикуват безпринципно.“

Според социалиста всички признават, че изборите са най-опасното и неподходящо нещо в момента, а президентът бърза да стигне до тях, за да сформира служебен кабинет.

„Ние винаги отиваме на такива преговори с ясни предложения - 4 са ни краткосрочните мерки и 4-5 са ни дългосрочните“, заяви Свиленски и обясни: „Не сме водили разговори за имена и постове. Очакваме да бъдем поканени, и ако това стане, ще поставим нашите приоритети - актуализацията на бюджета, приемането на тези 20 закона, тези пари трябва да влязат в България и подготовката на бюджета за 2023 г.“, посочи той и добави, че ситуацията не е спокойна, а гореща.

„Грешка беше прекратяването на разговорите с “Газпром”, затова трябва да се възобновят. Трябва да се положат всички усилия България и българските граждани да получават евтина и достъпна газ. Да видим какво правят Германия, Франция, Италия, те могат да ползват руски газ, ние не. Нали сме равноправни партньори в ЕС?“, попита още Свиленски.