БСП настоява етичната парламентарна комисия да разгледа скандалния случай в Пещера

Апр 19, 2011 Новини БСП 0 1276

  Предстои публично обсъждане на Управленския проект на БСП в сферата на външната политика   БСП настоява етичната парламентарна комисия да разгледа случая в Пещера

 

Предстои публично обсъждане на Управленския проект на БСП в сферата на външната политика

 

БСП настоява етичната парламентарна комисия да разгледа случая в Пещера. Това обяви на пресконференция председателят на НС на БСП Сергей Станишев по повод скандалния случай, при който ГЕРБ подложи деца на политическа пропаганда. Лидерът на БСП окачестви случилото се като безобразие и тотална злоупотреба с власт за политически цели. Станишев изтъкна, че се нарушава Законът за закрила на детето и Правилникът за прилагане на Закона за народната просвета. Според лидера на БСП, въпреки че ГЕРБ се опитват да омаловажат случката, тя е показателна за системната употреба на властта за политически цели от страна на управляващите. Станишев припомни няколко примера за подобно арогантно поведение.  Първият случай е, когато премиерът Борисов открива дом за възрастни хора в Ботевград. Въпреки че домът се финансира от Общината, е закачена табелка „Построено от ГЕРБ". Като втори пример Станишев посочи обсъждането на Управленския проект на БСП по здравеопазването в Благоевград. Тогава ГЕРБ са прозвънявали докторите в местните здравни заведения и са ги предупреждавали да не ходят на обсъждането, защото ще си имат проблеми. Трети пример е случаят в Горна Оряховица и набеждаването на медицинското съсловие.

 „Външната политика на България е в състояние на ликвидация, дезориентация и непредсказуемост.  Министър Младенов вместо да изчиства боклука, изнася и разпродава мебелите", отбеляза председателят на Съвета по външна политика на НС на БСП и евродепутат Кристиан Вигенин. По думите му при управлението на ГЕРБ страната ни не е реализирала нито една съществена външнополитическа инициатива и липсва стратегически подход към големите енергийни проекти. Сергей Станишев обясни, че външната политика трябва да е резултатна - да поставя цели и да ги постига. В този смисъл според лидера на БСП управлението на ГЕРБ във външнополитически план е провал. Станишев напомни неуспеха на ГЕРБ в определени от тях национални приоритети - присъединяването на страната ни към ЕRM2, Еврозоната и Шенген. „Не е достатъчно да те потупват по гърба и да мерят колко е широк. Важно е дали имаш подкрепа за реализиране на един национален приоритет", отбеляза Станишев. По думите му във външната политика ГЕРБ заложи на импровизация и показност.

Кристиан Вигенин обяви, че БСП предстои да постави на обществено обсъждане Управленския проект на партията в сферата на външната политика. В проекта си БСП акцентира върху силното присъствие на България в европейската политика и върху активната ролята на страната ни на Балканите и Черноморския регион. Важно според социалистите е повишаването на професионализма в МВнР и развитието на кадрите в дипломатическия апарат. БСП предлага да се създаде дипломатическа академия съвместно между МВнР и водещите университети. „Трябва да работим активно върху изграждането на образа на България - нещо, което в момента външната политика не прави", каза още Вигенин. Той добави, че е нужно да има по- съществена роля на парламента при определянето на стратегическите цели на българската външна политика и за реализирането й. Евродепутатът изтъкна, че първо трябва да се формулират целите, а след това да се търси финансовото им обезпечаване. Според Вигенин външната политика на страната ни трябва да има отношение към развитието на българската икономика.

Кристиан Вигенин остро разкритикува посещението на министър Николай Младенов в Сирия. „Влизането на министъра в ролята на пощальон на ЕС е една неудачна роля", отбеляза евродепутатът. Според Вигенин е странно изявлението на министър Младенов, че подкрепя проекта за реформи на сирийския президент. „Посещението на министър Младенов в Сирия беше използвано във вътрешен план като легитимация на това, което се прави от правителството на Сирия", добави Сергей Станишев.

Помолен да коментира идеята снайперисти да се включат в отстраняването на болни от шап животни, Станишев заяви, че това е унизително за служителите на реда. Лидерът на БСП предложи депутатите от ГЕРБ, вместо да излизат във великденска ваканция,  да използват отпуската си  и да ловят заразени крави в Странджа.     

 

Пълния текст на пресконференцията може да изтеглите от тук >>>