Кристиан Вигенин, БСП: Важно е да се приеме бюджетът и да продължи силната социална политика

Юни 26, 2022 Новини БСП в медиите 0 683

Болшинството от хората искат да бъде върната възможността за гласуване и с хартиена бюлетина

"Темата за Северна Македония беше употребена в опит да се опакова направеното от "Има такъв народ" в една патриотична опаковка, която да се хареса на българските граждани. "Ако обърнете внимание това е 3-я парламент, който ИТН е на път да събори в рамките на малко повече от 1 година. Смятам, че търканията в коалицията от страна на "Има такъв народ" бяха свързани преди всичко с парите и опита те да бъдат разпределени по непрозрачен начин в посока, която ПП и всички ние не искахме. От там трябва да търсим причината за всичко, което се случи".

"Не съм убеден, че ИТН е в ситуация да поставя условия. Разбира се ние не се месим в тези въпроси. Очевидно най-голямата парламентарна група, която ще получи мандата има правото на своята преценка кой да бъде кандидата за премиер. Ние сме готови да се съобразим с тяхното решение. Днес на нашето заседание на Националния съвет не сме поставяли такова условие. Имаме други условия - на първо място трябва да кажем, че заехме категорична позиция да не участваме в кабинет, в който участват ГЕРБ и ДПС, нито пък сме готови да разговаряме за кабинет с втория мандат, който очевидно отива в ГЕРБ или съответно в ДПС като трети мандат. 

Взаимодействие между нас и ДПС, и ГЕРБ е изключено, нека да е ясно, че това не може да се случи", обясни Вигенин за предстоящото завъртане на парламентарната рулетка и линиите, които от социалистическата партия не биха прекрачили.

Вигенин каза, че БСП е готова да започне преговори с "Продължаваме промяната" за формиране на ново правителство и обясни, че социалистите имат основно две очаквания. "Краткосрочните мерки, които са приемане на бюджета, изработване на план или програма на правителството. Изработване на бюджет за следващата година, приемане на законите свързани с Плана за възстановяване и устойчивост - въобще най-важните неща, които предстоят пред страната. Това, което е важно за нас е да продължи силния ангажимент в сферата на социалната политика, да започне реалната реформа в здравеопазването, включително промяната на статута на болниците - да не бъдат повече търговски дружества, образованието. Ние имаме интерес каквото и да е правителството - да изпълнява тези ангажименти. Да ги изпълнява планомерно с една програма, в която ясно да е разписано какво и кога прави", допълни той.

Според социалистът по отношение на войната в Украйна правителството може да бъде малко по-активно в посока търсене на политически и дипломатически стъпки за прекратяване на конфликта и договаряне на мир.

"Това, което ние искаме е да се гарантират газовите и въобще енергийните доставки за България на възможно най-добрата цена. Мисля, че това всяко едно правителство трябва да търси. Дали ще е "Газпром", дали ще е друг, ние искаме един открит и ясен процес, в който да се види, че за България се взимат най-добрите решения. Ние търсим най-ефективните решения и, ако това наистина е "Газпром" - защо да не бъде договора и с тях? Търсенето на диверсификация не означава прехвърляне на един монопол от едната посока в другата. Нека търсим най-добрите за България решения", коментира Вигенин по въпросите свързани с енергийните доставки за България и добави, че едно от очакванията на социалистите в предстоящите преговори е мерките в икономиката и енергетиката да продължат така, че и хората, и бизнеса да бъдат спокойни, а икономиката да е конкурентноспособна.

"Както и по някои други въпроси, така и по този има твърде много пропаганда, на която се поддават и висши представители на властта, включително и в случая със секретаря на президента. От тази изрезка нищо не става ясно. Даже струва ми се в текста пише Министерство на икономиката, а в момента има Министерство на икономиката и индустрията, което означава, че няма как в официален документ да има подобни неща. Още веднъж мога да ви кажа, че износа на оръжие не е покрит с някаква тайнственост. Има комисия, която подготвя поредица от документи на база исканията от съответните фирми. И подписа на министъра на икономиката и индустрията е последния, който се поставя. Преди това има подписи на други министри и зам.-министри респективно, на службите", заяви заместник-председателят на Народното събрание относно твърденията на президентската институция. Той поясни, че е несериозно самата президентска институция да се занимава с подобни изрезки, в които дори няма цяло изречение.

"Призовавам и тук мисля, че мога да говоря от името на БСП - нека бъдем сериозни по тази тема. Износ на оръжия за Украйна - няма. Премиерът отрече да изнасяме оръжия за Украйна и има ред други индикации, които го показват. България има много ясна позиция и има решение на парламента по този въпрос.", подчерта социалистът.

В заключение Кристиан Вигенин каза, че в работните срещи, които провежда голямото болшинство от хората, с които се среща искат да бъде върната възможността за гласуване и с хартиена бюлетина. "Почти навсякъде казват, че много хора не са успели да гласуват поради липсата на възможност да го направят с хартиена бюлетина. Много е важно, че при едни предстоящи избори те няма да бъдат организирани от машината на ГЕРБ. Ние видяхме, че когато имаме правителство, което се е ангажирало с това вота да бъде честен, то се получава. Ако това се запази и занапред хартиените бюлетини няма да бъдат проблема, който бяха преди това", завърши той.