Атанас Зафиров: БСП предлага ясна програма с 4 основни приоритета

Юни 25, 2022 Новини БСП в медиите 0 912

Левицата не подкрепи френското предложение, защото то не защитава в пълна степен българския национален интерес

„БСП гласува против френското предложение, защото това беше една от нашите черни линии, а именно, че България не бива да вдига ветото, докато не бъдат изпълнение всички условия, постигнати в трите най-важни документа – договорът за добросъседство от 2017 г., рамковата позиция от 2019 г., и Декларацията на 44-ото Народно събрание.“ Това заяви заместник-председателят на БСП и председател на парламентарната Комисия по отбрана Атанас Зафиров в ефира на Дарик радио.

По думите му във френското предложение са заложени двустранни форми на контрол, което изисква и двустранни протоколи. „Именно фактът, че ние не можахме да видим какво съдържат тези двустранни протоколи, е една от причините да не го подкрепим. Няма как да се даде доверие на тъмно“, категоричен е социалистът и посочи като втора причина недостатъчните гаранции, които в този вид на документа се дават за т.нар. македонски език и българската позиция.

„Въпреки че отчитаме, че е добро предложението, заради тези и други причини преценихме, че то не защитава в пълна степен българския национален интерес. Създаде се усещането за прибързаност, и че нещо се прави на тъмно. Можеше да се направи спокойна дискусия и да се видят всички аспекти. Не смятам, че нещо наложи това бързане“, посочи депутатът от левицата.

Атанас Зафиров бе категоричен, че в момента на дневен ред трябва да бъде актуализацията на бюджета, а не темата със Северна Македония. „Българските граждани основно се вълнуват от доходите, неравенствата, предстоящата актуализация на бюджета. Затова колкото и да е кратък оставащият живот на този парламент, първата му задача трябва да е именно актуализацията. В момента има опит да се измести акцентът от тези вътрешнополитически проблеми към външнополитически, което да оправдае вота на недоверие и напускането на един от коалиционните партньори“, смята социалистът.

Зафиров обясни, че всеки народен представител представлява българския народ и за важните решения би трябвало да се гласува по съвест и разбирания. „Така че едно такова работещо мнозинство би могло да бъде сформирано, но това трябва да стане при много ясно предварително записани приоритети. Това беше и една от слабостите на нашето правителство, че не успяхме да сформираме обща управленска програма“, смята депутатът от БСП и продължи: „Затова сега сме готови да предложим добре разписана и ясна във времето формула на работа. Тя ще има 4 ясни приоритета, като първият е актуализацията на бюджета. Ако няма бюджет, ще оставим редица категории без помощи – пенсионери, социално слабите, майките с малки деца, бизнесът“, каза още той.

Втората стъпка е спешна законодателна промяна, свързана с приемането на над 20 закона за въвеждане на Плана за възстановяване и устойчивост. „Част от тези средства са включени в бюджета, така че дори и да бъде приет, няма да може да бъде изпълнен във всичките си параметри. За да бъде направена тази промяна, трябва проектна готовност, което е третата стъпка. Четвъртата е още от другия месец да започнем работата на Бюджет 2023.“

Зафиров изрази изненада от критиките на президента към това управление, които са започнали буквално от първия месец. „Тогава беше казано, че нямаме и 100 дни. Не е тайна, че “Продължаваме промяната“ беше проект, който до голяма степен беше насърчен от президентската институция. Може би там има разминавания в очакванията и от това управление се е очаквало да продължи курса на служебните правителства. Факт е, че от един сценарий със служебен кабинет, най-добре се възползва президентската институция, защото президентът става водещ политически фактор“, смята социалистът.

По думите му това правителство е имало две задачи – да даде сигурност на българското общество и това е постигнато. „Колкото и критики да търпи бюджетът, това беше най-социалният бюджет за последните 30 години – 20 млрд. от 60 отидоха за социални дейности и БСП има основна заслуга за това“, посочи той и като втора задача определи разграждането на модела “Борисов“ и ГЕРБ – всичко това, за което хората излязоха по улиците. „Това е по-трудното и коалицията се пропука. И тук стана ясно, че някои субекти влизат с една заявка, а изпълняват други“, каза още той.

„БСП бяхме най-последователната, най-честната и най-откровена партия както с нашите партньори, така и с нашите избиратели и българското общество“, категоричен е Зафиров и добави: „Застанахме с програмата си и казахме червените си линии, не сме отстъпили и крачка назад от нашите ангажименти, защитавали сме позициите си.“

По думите му не е работа на левицата да казва на най-голямата политическа сила кой ще бъде техният кандидат за премиер. „Спазвали сме това правило, ще го спазим и сега. По-важното е при бъдещи преговори управлението да стъпи на ясна програма и приоритети, в това число разположени във времето. Един хоризонт до местните избори следващата година може да бъде разписан в такава програма“, заключи Атанас Зафиров.