Александър Симов, БСП: Най-важната задача на парламента е да приеме актуализацията на бюджета

Юни 23, 2022 Новини БСП в медиите 0 283

23.06.2022 г.

 „Този край на правителството беше очакван след като се видя, че вече имаме ново мнозинство в парламента. Една нова коалиция на разрушението, така че беше съвсем ясно, че ще е такъв развоят. Едно обединение между ГЕРБ, ДПС, “Възраждане“ и остатъците от “Има такъв народ“, което разруши управлението в името на абсолютно нищо.“ Това заяви народният представител от “БСП за България” Александър Симов в ефира на Нова телевизия.

По думите му най-важната задача на парламента в тази ситуация е да се приеме актуализацията на бюджета. „Там са заложени всички онези социални помощи за хората - вдигането на пенсиите, помощите за младите семейства, отнемането на свръхпечалбите на енергийните дружества, за да помогнем на небитовите потребители на ток. Това е най-важното да се направи и при дебатите за актуализацията ще си проличи кой иска да свърши работа и да помогне на хората и кой просто е разрушил всичко в името на мутренски интереси“, обясни Симов и допълни, че не е лесно, когато нямаш ясно изразена управленска формула, но се надява в този случай здравият разум да надделее, защото това са идеи за помощ на хората.

Голямата грешка, която социалистът отчита, е липсата на координация между отделните части на управленската коалиция, което е забавяло и спъвало реализацията на по-ясни реформи. „Това правителство, независимо, че беше съборено от коалицията на разрушението, има кредит на доверие на обществото. Не си спомням друг път хора спонтанно да са се събирали в подкрепа на управление,“ коментира депутатът от левицата.

По отношение на темата за ветото на Република Северна Македония, БСП продължава да отстоява същата позиция. „На срещата на европейските лидери ветото няма да бъде вдигнато“, категоричен е Симов, тъй като решението трябва да бъде взето от българския парламент след обстойна дискусия.

Във връзка с избора на нов председател на Народното събрание, депутатът от БСП заяви: „Нека започнат дебатите по избор на нов председател на парламента и да видим дали новото мнозинство ще имат свой кандидат.“