БСП: “Има такъв народ“, ДПС, “Възраждане“ и ГЕРБ искат да има хаос

Българската държава очаква решение, не очаква скандали, категоричен бе Свиленски

„Днес ставаме свидетели на поредния саботаж на работата на българския парламент. Стана ясно, че тези парламентарни групи, които претендират да управляват държавата, нямат никаква отговорност към бъдещето на България.“ Това заяви председателят на парламентарната група на “БСП за България“ Георги Свиленски по време на пресконференция в Народното събрание по повод неуспешния опит да бъде събран кворум в пленарната зала.

Социалистът обясни какво е трябвало да залегне в днешната програма за работа на Народното събрание: „Точка първа – избор на председател на българското Народно събрание – институцията, която е поставено най-високо в българската държава. И тези колеги, които не се регистрираха показаха, че не искат българският парламент да има легитимно избран председател“, обясни той.

Втората точка от дневния ред включва изменения и допълнения на Закона за европейската структура и инвестиционни фондове. „Това са всички онези средства по Плана за възстановява и устойчивост, всички европейски програми. И когато застанат и ви говорят, че са граждани за европейско развитие на България, питайте ги защо саботират гледането на тези законопроекти. Това са средствата, които трябва да стигнат до всеки един български гражданин“, заяви депутатът от БСП.

Следваща точка са промени в Закона за енергетиката. „Тема, която касае всеки един български гражданин, за изземване на свръхпечалбите на енергийните дружества. Това ново мнозинство не иска българските граждани да бъдат компенсирани, българският бизнес да бъде компенсиран, надвзетите средства, грабежа на тези хора да бъде възстановен и да има справедливост“, посочи Свиленски.

Четвърта точка е свързана с приемане на правила за избор на председател на КПКОНПИ. „И сега вече ви стана ясно защо днес няма заседание – защото не искат да има избран председател на Комисията за противодействие с корупцията“, категоричен бе социалистът и продължи: „Това беше причината да има вот на недоверие, това беше причината да бъде свален Никола Минчев, това беше причината българският парламент да не работи и да отидем на избори в безвремие, да няма европейски средства за България.“

Свиленски припомни как миналата седмица, когато свалиха Никола Минчев, тези същите парламентарни групи – “Има такъв народ“, ДПС, “Възраждане“ и ГЕРБ са искали извънредно заседание в петък вечерта за избор на нов председател. „Искаха извънредно заседание и в събота през деня, искаха и в неделя, защото било много важно да има председател на българския парламент. Днес ги няма в залата, днес не искат да има председател, искат да има безвремие, да има хаос, да няма подредена държава“, обясни той и допълни, че парламентарната група на БСП се противопоставяме срещу този начин на поведение и призовава, ако има ново мнозинство, то да влезе в залата, а не да бъде по улиците. „Тези 125 народни представители, които свалиха Минчев, да влизат в зала и да гласуват законите. Българската държава очаква решение, не очаква скандали“, каза още той.

„Ясно е че има ново мнозинство, това е между “Възраждане“, ДПС, ГЕРБ и “Има такъв народ“, заяви председателят на групата и продължи: „Има ли някой в тази държава, който да не разбира как “Възраждане“ и ДПС гласуват заедно? И как  “Има такъв народ“ и ДПС гласуват заедно, а ГЕРБ стои и ги подкрепя доволно? Трябва да е ясно на българските граждани какво идва след това управление, което е в момента“, посочи депутатът от левицата.

По повод предстоящото гласуване на вота на недоверие Свиленски очаква да постъпят по същия начин – безотговорно. „Няма да се явят в зала от страх случайно да не загубят вота. Но те трябва да поемат отговорност, ако наистина мислят за България. Ако става въпрос за собственото си оцеляване, тогава вече българските граждани трябва да преценят на кого ще си дадат доверието на следващите парламентарни избори“, каза още той.

Социалистът не приема изказването на лидери на други парламентарни групи, че кворумът е ангажимент на мнозинството. „От четвъртък в българския парламент има друго мнозинство и ангажимент не е нито на “Продължаваме промяната“, нито на БСП, нито на “Демократична България“ да осигурява кворум, тъй като мнозинството вече е друго“, смята той.

На финала Свиленски призова всички народни представители да влизат в зала и да гласуват законите. „Корупцията трябва да се бори, тя се бори в институциите, не се бори в тъмни стаички, някъде на договорки“, заключи той.