Иван Ченчев разговаря с детския омбудсман на Исландия и участва в среща с еврокомисаря за работните места и социални права Никола Шмит

Юни 21, 2022 Новини БСП 0 767

21.06.2022 г.

Председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Иван Ченчев участва днес в работна среща с еврокомисаря за работните места и социални права Никола Шмит. Малко по-късно той се срещна с детския омбудсман на Исландия Салвьор Нордал, която у нас по покана на Национална мрежа за децата. В разговорите участваха също председатели на други парламентарни комисии, както и представители на управляващата коалиция.

„Въпреки напрегнатите дебати в пленарна зала, се включих в двете срещи днес, тъй като смятам, че децата са най-важни. Те са бъдещето не само на България, но и на Европа“, посочи председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Иван Ченчев. 

Детската бедност бе единият от акцентите, поставен по време на срещата с еврокомисар Шмит. Бедността и социалното изключване са факторите, които в най-силна степен имат влияние върху живота и развитието на децата, а често - и последици за цял живот. Затова изграждането на силно и устойчиво общество започва от децата, бе посочено по време на разговорите.

На срещата с детския омбудсман на Исландия Салвьор Нордал бе обсъдена работата на институцията детски омбудсман. Институция, която да защитава правата и интересите на децата реално и ефективно, а превенцията да бъде предложена като модел за справяне с нарушените права и със случаите на агресия и насилие сред децата.

Председателят на парламентарната Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта Иван Ченчев приветства Национална мрежа за децата и председателя й Георги Богданов за усилията им у нас да бъде създадена институцията детски омбудсман и за активната позиция по въпроси, свързани с политиките за деца.