Корнелия Нинова: Днес изборът е между две алтернативи - задкулисие или стабилност, социална справедливост и растеж

Става дума за едни пари, а не за принципи и дебати за икономика, заяви вицепремиерът по време на обсъжданията на вота на недоверие

Изказване на Корнелия Нинова, вицепремиер, министър на икономиката и индустрията и лидер на БСП, по време на дебатите по вота на недоверие към правителството

Днес формално водим дискусия за вот на недоверие за финансова и икономическа политика, защото от числата и данните, които бяха изнесени в начало на деня става ясно, че вот за провал в икономическата политика точно сега, е доста несъстоятелна претенция.

Преди малко получих още един аргумент защо тези дебати са просто формални – повечето от българските граждани разбраха, че става дума за едни пари, за никакви принципи и дебати за икономика. 

Смятам, че причината за искането на сваляне на кабинета е това, че задкулисният се видя заплашено, защото промяната започна, и защото вижда единственото спасение за себе си в свалянето на този кабинет и връщането на статуквото.

Основната нишка, която се прокрадва, е че кабинетът Петков трябва да си отиде, защото при Борисов се управляваше по-добре държавата и бяха по-добри финансите и икономиката.

Реших да представя на вашето внимание сравнението между този кабинет и Борисов. Бяха представени сравнения с Европа, бяха представени сравнения вътре в предишни периоди, аз съм извадила сравнения Борисов и сега. За един и същи период така, както се прави професионално в тези случаи – първото тримесечие на 2021 година, а вие заключете с какво този кабинет е толкова лош, че трябва да си отиде, за да се върне Борисов, както пишете в мотивите.

- брутен вътрешен продукт първо тримесечие на 2021 Бойко Борисов – минус 1.8 спад в БВП. Брутен вътрешен продукт първо тримесечие на 2022 – плюс 4.

- безработица: Борисов – 6.1, безработица сега – 4.6.

- промишлено производство: Борисов – 109%, сега – 126%.

- преки чуждестранни инвестиции: Борисов – 244 млн., сега 883 млн.

-  износ: Борисов – 16.7, сега – 33.6.

Бих искала да отчета още една разлика между тези сравнения, числата говорят сами за себе си. Онова време нямаше война, нямаше криза с енергийните доставки, нямаше ръст на цените. Да, имаше Ковид, но Ковид имаше и в началото на тази година. Значи към Ковида добавете още четири кризи и вижте сравнението. Мотивите на вота да си ходи правителството Петков, за да се върне Борисов, са не просто несъстоятелни, те са арогантни.

Уважаеми български граждани, не можем да не отчетем, че имаме два открити въпроса. Да, макроикономическите показатели, финансовите показатели на страната са стабилни, бъдете спокойни, България е финансово стабилна икономически добре развиваща се, въпреки всички обстоятелства, вън и вътре в страната. Но имаме открити въпроси.

Първият – ръстът на цените, обедняването, неравенствата, намалялата покупателна способност и вторият – справедливостта.

Българското правителство предприе мерки за борба с този първия проблем – мерки, които опонентите ни критикуват, но са мерки, въведени в цял свят и цяла Европа – премахване на акциз на горива, намаляване на ДДС на храни, подкрепа на бизнеса с компенсации на тока, подкрепа за младите семейства, увеличаване на доходите на пенсионерите, едни и същи. Нашите опоненти хвалят положението в Европа, а критикуват нас за едни и същи неща. 

Ние, като коалиционен партньор в правителството, сме удовлетворени от това, което се случва по тази тема – доходи, бедност, социални неравенства. Благодаря на коалиционните партньори за тяхната социална чувствителност, защото в мерките, които правителството предприе, изразяващи се в 20 милиарда, 1/3 от разходите на БВП в социална политика през април и още 2 милиарда сега, са истинското социално лице на това правителство. Ние сме доволни, защото 6 години се борим с тях като опозиция да има безплатни детски градини и най-накрая тях ги има, това е наша политика години наред.

И нещо повече – тези родители, които не можаха да си осигурят детски градини за децата, получиха обезщетение миналата седмица.

Ние сме доволни, защото многогодишната ни битка за увеличаване на майчинството и отглеждане на дете за втора година вече е факт – 10 години се борим – за 6 месеца е факт.

Ние сме благодарни, защото многогодишната ни битка за увеличаване на пенсиите – 10 години не стана, за 6 месеца е факт.

Знам, че е много трудно и никой в тези времена не говори за култура, но спомняте ли си, уважаеми народни представители от ГЕРБ, колко време ни отне като опозиция да ви убеждаваме колко полезно нещо е културният чек? Твърдяхте, че не е. Е, културният чек вече е факт, защото ваучерите от 1 милиард и 200 милиона за работниците за храна, ток и парно могат да се използват и за културни мероприятия.

Ние сме доволни, защото битката ни за диференцирано ДДС за храна, макар само за хляб, вече е факт и вече се прилага.

Доволни сме, че всяко семейство ще бъде компенсирано с цените и намаляването на акцизите на горивата и разбира се като министър на икономиката да кажа нещо, тъй като се изговориха много неща от хора, за които съм сигурна, че в последните месеци не са виждали жив бизнесмен или собственик на малка и средна фирма на живо. Да ви кажа как е в  диалог с тези хора. Българската икономика има растеж от 4% за първото тримесечие благодарение на две неща – подкрепата на кабинета за българския бизнес и благодарение на техните усилия на бизнеса да запазят работни места и да не закриват фирмите си. Това беше съвместно усилие в диалог, в множество срещи в Министерство на икономиката и индустрията с работодателите. Аз ги поздравявам и им благодаря за този добронамерен диалог и за програмата, която заедно изготвихме, за да спасим българската икономика и да запазим българските работни места.

Чуха се критики по отношение на инфлация, корупция и други теми. Но искам да видите как те са отразени в мотивите. Нарекох веднъж тези мотиви политическа шизофрения и ще ви кажа защо: Уважаеми народни представители, в мотивите си твърдите: Няма ги парите по Плана за възстановяване и устойчивост и затова правителството трябва да си отиде. Само че правителството като си отиде парите няма да ги има още една година. Хем констатирате, че е слабост, че ги няма, хем искате да падне правителството, за да ги няма още една година.

На второ място – няма подкрепа за бизнеса за ВЕИ-ата и имало лобистки интереси. И в същото време искате да падне правителството, за да не мине Закона за енергетиката, който ви чака в комисиите. В този закон се изземват свръхпечалбите на дружествата и се дават  на бизнеса. Това не е ли някакво раздвоение на личността? Не се случват едни хубави неща, дайте да ги махнем тези хора, за да продължат да не се случват още 6 месеца и да хвърлим в хаос и в политическо безвремие страната.

Трето. Уважаеми от ИТН, Тошко Йорданов каза, че причината за напускане на коалицията била Северна Македония. Само че явно не си е чел мотивите на вота. Уважаеми колеги, една трета от мотивите във вота на недоверие са срещу енергийната политика на правителството. „Има такъв народ” ще подкрепят вот на недоверие за енергетика, където те имаха министър 6 месеца и нито за веднъж не се разграничиха от тази политика в енергетиката. А сега ще гласуват срещу собствения си министър.

Разбирате,  че това което се говори тук, не са истинските мотиви за искането на оставката на кабинета. Това, което се разигра преди малко между колегите от МРРБ, премиера и финансовия министър беше грозно. Но категорично се противопоставям срещу опита да сложите петно корупция на цялото правителство. Категорично се противопоставям на опита да ни препишете това, срещу което се борим – ще ви кажа как. Има разлика между Българската социалистическа партия и „Има такъв народ”. Има разлика между Министерство на икономиката и индустрията и МРРБ.

Уважаеми български граждани, това което се случва в пътищата едно към едно се случва и в язовирите. Помните ли едни 500 милиона за ремонта на един язовир? Аз не постъпих като колегите от „Има такъв народ”. Не отидох да им извивам ръцете: Дайте ми още 500 милиона, за да продължа да наливам пари в бездънната каца на корупцията и кражбата. Аз извиках АДФИ и Сметната палата. Ето ги докладите. Така се прави в правова държава. Там където държиш на институциите викаш институциите и те се произнасят. Не отиваш в тъмни стаички да се пазариш за още 3 милиарда, за да ги налееш в същите кражби, в които и досега са отивали. И ето: сега ще ви докажа защо мафията, статуквото, олигарсите и крадците въстанаха срещу правителството. С документи. Не с смс-и, не с тайни разговори. Защото това е Народно събрание, където се прави политика. Това не е изповедалня.

Доклад  на Сметната палата, който казва следното: Строителните работи на проверените  язовири не попадат в дефиницията на текущ ремонт, а попадат в дефиницията на основен ремонт. Нямат издадени изискуеми от закона строителни книжа. Нямат одобрени проекти и разрешения за строеж – тоест строежите са незаконни. Спрях  ги и отиват в прокуратурата.

В резултат на случилото се на „Монтажи” ЕАД са предоставени значителни по размер финансови ресурси, без да са надеждно обезпечени и без да са налице условията на изготвени и одобрени технически проекти и количествено-стойностни сметки за фактическото започване на ремонтните дейности. Договарянето и плащането на аванси, представляващи 100% от дейността. 100% аванс с един ремонтиран язовир. Не би могло да се характеризира като съответстващо на пазарните условия, не кореспондира с принципите на ефективност и икономичност при разходването на публични средства и представлява измама по Наказателния кодекс. Спирам го и отиде в прокуратурата.

При възлагане на ремонтните дейности не са прилагани реда и условията за провеждане на обществени поръчки, присъстващи в закона. При сключване на договорите не са спазени принципите на публичност и прозрачност. Не са обявени за участие в публично оповестени конкурсни процедури и условия.

Гаранция за изпълнение – тъй като в застрахователните полици и общите условия към тях е посочено, че застрахователя не дължи обезщетение в случай, че лицата са свързани, то застраховки не се дължат. 100% авансово, на незаконни строежи, на свързани лица - не съм искала 3 милиарда, за да ги продължа. В прокуратурата.

Нещо, интересно, което сигурно вълнува перничани – за обект с предмет аварийно изграждане на тръбопровод от Мало бучино до гр. Перник в едно с помпена станция-резервоар, с цел аварийно водоснабдяване на Перник – не е издадено разрешение за строеж. Строителството не е завършено. И независимо от изминалите пробни изпитания аварийният водопровод не се използва.  По този начин не са предприети ефективни и неотложни действия в помощ на населението на Перник. Изпълнението на строителните работи без сключен договор с възложителя, както и подписването на актове и протоколи по време на строителството от лице, което не е участник в строителния процес представлява измама по реда на чл. 209 от Наказателния кодекс. Водопроводът на Перник отива в прокуратура.

С цялостно превъзлагане на дейностите, по друга тема – „Екоинженеринг” и рекултивация на мини, с цялостно превъзлагане на дейностите са заобиколени разпоредбите на ЗОП, като трети лица са получили изпълнението на поръчката. Предоставен им е публичен финансов ресурс без същите да са участвали изобщо при провеждането и възлагането на дейностите. И така нататък, и така нататък.

Уважаеми български граждани, днес изборът не е между това дали е добра икономическата политика и финансовата ситуация, днес изборът е между две алтернативи. Имаме партийна алтернатива – ГЕРБ, “Има такъв народ“, ДПС и “Възраждане“, които гласуваха против бюджета на правителството. Това е най-силният индикатор кой е опозиция, те гласуваха против, те гласуваха за свалянето на Никола Минчев, тоест имаме този партиен блок. Но имаме ли социална, икономическа, финансова алтернатива, има ли алтернатива на борбата с корупцията? Нито за минута не чухме предложение. Добре, това правителство си отива, какво предлагате? Каква неинфлационна мярка предлагате? Да не се дават доходи на хората, да се спре помощта на бизнеса, кажете? За вас всичко е проинфлационно, имате право, на различно мнение, но кажете какво предлагате, каква е алтернативата? Искате единствено разрушително този кабинет да си отиде, за да можете да се обедините и да спрете започната промяна.

Уважаеми български граждани, изборът образно е между двете папки, между техните корици стоят 1 милиард и 200 милион лева откраднати от Сметната палата и от Агенцията за държавна финансова инспекция. Г-н Гешев, стоят на вашето бюро от много време, какво става? И образно казано другата папка, която е финансова стабилност, икономически растеж, социална политика и продължаваща борба на справедливост за премахване на стария модел на управление – олигархичен, задкулисен, унищожителен за България.

Изборът е ваш, уважаеми български граждани.