Зафиров: Нападките на Радев срещу БСП и свалянето на правителството водят до връщането на Борисов

Юни 21, 2022 Новини БСП в медиите 0 608

21.06.2022 г.

"Новата формула на властта, за която говорят от опозицията е ясна- ГЕРБ, "Възраждане", ДПС и Слави Трифонов. Именно тази формула миналата седмица свали председателя на Народното събрание. Сега същите хора се канят да изсипят хиляди наемници пред НС с една цел - запазване на модела Борисов и задкулисието. Виждаме, че маските паднаха, а всички останали въпроси, които се задават са вторични и в интерес на подмяната, която се готви." Това заяви заместник-председателят на БСП и председател на парламентарната Комисия по отбрана Атанас Зафиров в ефира на БНР.

"Президентът има право на собствено мнение, но той не бива да забравя, че именно хората, които сега подкрепят правителството и техните лидери като г-жа Нинова, излязохме преди 2 години пред президентството в негова подкрепа. И трябва да е ясно, че свалянето на това правителството и атаката срещу части от него каквато е БСП водят до връщането на Борисов и ДПС на власт, плюс разбира се "Възраждане" и Слави Трифонов", категоричен бе Атанас Зафиров по повод нападките на президента Радев срещу БСП.

По думите му заставайки срещу социалистическата партия, която го е издигнала за първия и подкрепила за втория мандат Радев трябва да е наясно, че БСП е партия с памет и от това му поведение ще възникнат много въпроси, на които тепърва ще трябва да бъдат давани отговори.

"В контекста на днешните дебати бих искал да напомня, че в момента ние имаме безпрецедентен ръст на индустрията и икономиката. Имаме наистина милиарди ресурс в енергийните дружества, които предстои да бъдат разпределени по един честен начин към най-уязвимите части на българското общество", добави заместник-председателят на БСП и подчерта, че други положителни неща са закриването на специализираните съдилища и прокуратура, както и това, че от ЕК са приели българския План за възстановяване и устойчивост.

"Ние нямаме никакви притеснения за вота, защото БСП като партия е последователна, а избори в момента не трябва да има, защото хората очакват да се изпълнят мерките в тяхна защита. Съвсем наскоро ние приехме най-социалния бюджет, който България е имала през последните 20 години - близо 20 млрд. лева влязоха за социални дейности. И сега сме готови още 2 млрд. в подкрепа доходите на гражданите, пенсионерите, социално слабите и семействата с малки деца", добави Зафиров за актуалната политическа ситуация.

"Има ясно разписана парламентарна процедура и всяка от партиите може да направи своите предложения между двете четения на предстоящата актуализация на бюджета. Когато кражбите започнат постепенно да спират средства ще бъдат намерени и това се доказва от нашите намерения за безпрецедентното увеличение на пенсиите. Само преди година ГЕРБ ни убеждаваха, че няма как това да стане и няма как детските градини да бъдат безплатни, но виждаме, че когато кранчетата на задкулисието почнат да бъдат затваряни - средства могат да бъдат намерени", каза още депутатът от левицата за предстоящата актуализация и мерките предвиждани в нея.

Според Зафиров партиите от формираното мнозинство са били изпратени от гражданите в парламента с основната задача за промяна на модела Борисов, която все още не е извършена нацяло. "Бих казал, че промяната едва сега започва. От това мнозинство е видно, че отпадат хората, които са се подчинявали на други приоритети", допълни народният представител от БСП.

"С премахването на хартиените бюлетини значителна част от нашите съграждани бяха ограничени от възможността си да гласуват и тази несправедливост трябва да бъде поправена", заяви социалистът по отношение предложението на левицата за връщане на възможността да се гласува и с хартиена бюлетина.

В заключение Атанас Зафиров каза, че френското предложение трябва да бъде обсъдено в ресорната комисия, но подчерта, че БСП има много ясна и изчистена позиция по въпроса и това, че той трябва да бъде решен в Народното събрание. "Очакваме от премиера Петков следващата седмица на предстоящата среща на ЕС много ясно и категорично да заяви, че в момента вдигането на ветото е невъзможно и този въпрос трябва да бъде решен от Народното събрание", завърши той.