Иван Ченчев, БСП: Българите не се интересуват от геостратегически въпроси, а от цените и доходите

Юни 20, 2022 Новини БСП в медиите 0 1123

Предсрочни избори означава българските граждани да не получат това, което трябва да получат, предупреди социалистът

„Ние не се притесняваме от вота на недоверие. Дано утре станат ясни мотивите за него на българските граждани, защото и от позицията на Борисов не стана ясно. Той не бил за вота, прескочили ли са му мнението, че го входираха? Или не било сега моментът, не му харесвала промяната, а в следващия момент е готов на преговори с промяната. Всичко е много разнопосочно. На българските граждани им е ясно в момента едно - те чакат увеличение на своите доходи. В тези кризи, които ни застигнаха и това трябва да се случи.“ Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ и председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Иван Ченчев в ефира на NovaNews.

В предаването “Твоят ден“ той обясни, че тезите за вота на недоверие са крайно несериозни, а мотивите няма да имат никакво значение при предстоящите обсъждания. 

„Когато БСП са внасяли вот на недоверие, тактика на ГЕРБ беше да мълчат в началото, да чакат да свърши времето за изказвания на опозицията в пленарната зала и накрая да захлупят опозицията. Ние имаме достатъчно време, а и достатъчно аргументи защо не трябва да пада правителството и защо не трябва да се отиде на избори“, категоричен бе социалистът и продължи: „В момента избори не са необходими, въпреки че ние сме готови. Това за нас не е проблем, проблемът са българските граждани, които не получават това, което трябва да получат. Винаги в такава ситуация БСП е гневна. Аз не вярвах, но при първото четене на актуализация имаше такива народни представители, които гласуваха срещу пенсиите, срещу антикризисните мерки, което беше едно самозаличаване“, смята Иван Ченчев. „Те ще го усетят на гърба си, говоря за “Възраждане“, уточни той. 

По думите му вотът може и да е неуспешен, тъй като в последно време има депутати, които са проявили съвест, а не партийност. „Актуализацията мина, защото това е разумното. Това е нещото, за което ние призовавахме непрекъснато“, припомни депутатът от левицата.

Иван Ченчев попита какво мнозинство ще гласува бюджета за 2023 година, ако сега отидем на нови избори и заяви: „Ние винаги сме мислили за хората, но как да се преговаря разумно с един лидер на партия, който управлява 12 години и е довел страната дотук? Решаваше се еднолично, решавате със смс-и, командваше се с телефони. Нашата работа е сега как ще излезем от кризите, в които се намираме. Ние в нашата партия винаги сме казвали, че България трябва да има национални цели.“

Във връзка с предстоящото гласуване на нов председател на парламента енчев заяви, че все още не са водени подобни разговори.

„Социологията е точно такава, каквато беше и при последните избори, но освен нея има и нагласи. Оказа се, че нагласите в последните 3 избора не съответстват със  социологията“, обясни депутатът от левицата и допълни: „Нека си свършим работата, ако има избори, нека отидем при хората, да им обясним какво сме направили за 180 дни управление, за актуализацията да им обясним какво дай боже е минало, защото никога не е имало толкова социален бюджет. Ние разчитаме, че българските граждани ще видят това“, посочи той. По думите му според “Възраждане“ основополагащият въпрос е дали да се излиза от НАТО, а според левицата българският гражданин не се интересува от тези геостратегически въпроси. „Те се интересуват от днес, от хляба, от цените. Ако ние работим в тази посока, мине актуализацията, всички проявят разум и през октомври направим преизчисление на пенсиите, направим един хубав бюджет за 2023 година, тогава социологията ще сочи друго“, категоричен е Ченчев.

Според социалиста темата за Северна Македония е доста преекспонирана и удобна за опозицията. „Във френското предложение пише, че ветото от наша страна не пада, а че ние разрешаваме те да стартират преговори. Дори и да се съгласим те да започнат, гарантът е Европейският съюз, който казва не, докато не се изпълнят клаузите по договора“, обясни депутата от левицата и допълни, че щом опозицията в Северна Македония веднага е против френското предложение, значи то е добро.  „Парламентът е гласувал договор за добросъседство, имаме и позиция след това, така че отново там трябва да се реши въпросът“, заключи Ченчев.