Проф. Румен Гечев, БСП: Приемането на бюджета ще повиши стабилността на икономиката и на семействата

16.06.2022 г.

„Данните показват, че фискалната политика на България отговаря на практиките на Европейския съюз. Приемането на бюджета ще доведе до повишаване на увереността и стабилността на българската икономика и на българските семейства.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ проф. Румен Гечев от парламентарната трибуна при обсъждането на държавния бюджет.

Той уточни, че няма проблем с държавния дълг на България и с бюджетния дефицит. „Фискалната политика, разбира се, може да бъде още по-добре фокусирана, защото хиляди български фирми и десетки хиляди български семейства очакват рамото на българската държава“, каза още той.

Проф. Гечев обаче обърна внимание, че България все още изостава 3-4 пъти от средните показатели на ЕС, най-вече жизнен стандарт и БВП на глава от населението, така че предстои още много работа.

От трибуната на Народното събрание социалистът направи сравнителен анализ на основните бюджетни показатели на България и страните членки на Европейския съюз. Той посочи, че  бюджетните разходи спрямо БВП в ЕС са около 54%, а преразпределението на България към момента е 43.5%.

За инфлацията проф. Гечев каза: „Всички ние напълно основателно сме притеснени от сравнително високите нива на инфлация. Заложената инфлация от 11.9% към края на 2022 г. е възможно да бъде реализирана, но към момента тя надвишава тези граници. Надявам се, че при определени вътрешни условия и адекватни фискални политики ние ще можем да задържим инфлацията в тези граници, но има много неизвестни.“ Той открои, че определени страни от ЕС, особено Прибалтика, имат значително по-висока инфлация от България, но има много европейски страни  по-ниска инфлация от ЕС.

„Бюджетният дефицит на България е заложен на 4.1% от БВП. Той е един от най-ниските в Европейския съюз, в това число по-нисък дефицит от едни от най-развитите страни“, подчерта депутатът от БСП.

Професорът изтъкна, че дългът на България е намалял спрямо миналата година и в момента той е малко над 21%. „Този дял на външния дълг е предпоследен по равнище в ЕС, като единствено Естония е с по-добри позиции по този показател, само че при тях инфлацията е значително по-висока. В Еврозоната дългът спрямо БВП е 95.6% в края на април, а в Европейският съюз е 93%. Почти 4.5 пъти сме по-добре от средния показател на ЕС“, каза още Румен Гечев.

По неговите думи заложеният икономически растеж от 2.9% е напълно изпълним, още повече, че през първото тримесечие той е малко над 4%.

„По отношение емитирането на дълг малко над 2 млрд. лв., това е международна практика. Да припомня, че имахме такива дискусии през 2015 г., когато ГЕРБ предложиха за три години да бъде изтеглен дълг от 16 млрд. лв., от които 8 млрд. бяха предвидени за покриване на стари дългове. Ние имахме несъгласия, тъй като сумата беше много голяма и ставаше дума за 3-годишен период, но сега става дума за теглене на заем няколко месеца по-рано. След няколко месеца лихвата ще бъде по-висока, защото така казват Федералната резервна система на централната банка на Щатите, така казва Европейската централна банка и повишиха лихвата с 0.25%. Теглене на заем сега би спестило на бюджета на държавата няколко милиона“, посочи още проф. Гечев.