Изказване на Корнелия Нинова пред Народното събрание

16.06.2022 г.

Тезата, че младите хора в Народното събрание нямат опит може и да е проблем, но е и плюс в някаква степен, защото те не носят на гърба си негативи. Но аз искам да говоря от позицията на опита. Базирайки се на една стара българска поговорка - “Не питай старило, питай патило“. Тук цял ден се споменават думите мафия, задкулисие и борбата с тях. Била съм депутат, водили сме ожесточени битки със задкулисието и с премиера Борисов - 5 години. С колегите ми познаваме всички маниери на това задкулисие.

Опитаха да ни купуват, омаскаряваха ни. На мен ми правиха три пъти вътрешнопартиен преврат. Виждала съм всичко от задкулисието, изпитвала съм го на личен гръб и всички от “БСП за България“ през тези години. Затова ви казвам - от името на опита ще ви говоря днес.

Това бяха много тежки години на опозиция за „БСП за България“. И ние издържахме. Не се продадохме и не се предадохме тогава и затова продължаваме и днес в правителството на Кирил Петков. От години водим тази битка, имаме цел, имаме съмишленици и ще продължим да я водим.

Но позволете също от опит да ви споделя - наистина сме виждали много тежки сцени в тази зала, но такова разрушително политическо озверяване като това в последните дни не съм виждала. Разрушително, без грам мисъл какво ще стане утре, вдругиден, как ще изкараме есента, как народът ще преживее зимата. Разрушавате, а какво предлагате? Разрушавате, но няма алтернатива. А може би има. Каква е алтернативата всъщност? „Възраждане“, ДПС, ГЕРБ и „Има такъв народ“. Това е изборът.

Виждали сме в годините, когато се борихме със задкулисието всякакви безпринципни договорки, но това, което днес се задава като алтернативна коалиция просто няма нито принципна, нито ценностна стойност. Искам да ви попитам, как се съчетава желанието за напускане на НАТО и ЕС с така ярко демонстрираните евроатлантически ценности на ДПС? Как се съчетава желанието да се събори моделът „ГЕРБ“ и сие с желанието на една от партиите да остане в момента с този модел?

Много критикувате нашата коалиция, как така десни и леви сме се събрали. Имаме обща цел – промяната на модела на мафията и на задкулисието, което продължава и в последните седмици се окопити и дава жесток отпор на властта и на желанието ни да прекратим с този модел. Ето това ни обедини пред месеци, това ни държи сега заедно и това ще продължи да ни държи напред.

 Мафията и задкулисието нямат цвят и партия. Мафията и задкулисието нямат идеология, освен една – пари, кражби и злоупотреби на гърба на народа.  Забелязвам една промяна в последните месеци. Много пъти сме казвали, че ГЕРБ и задкулисието направиха корупцията законна – те я вписаха в законите и по този начин я направиха ненаказуема. Днес мафията и задкулисието имат друг подход – корупцията стана секретна. Всичко, което разкрихме като корупция, доказано от органите на държавата, беше засекретено. Е, имаме нова мода – секретна корупция. Мислите ли, че това може да спре волята ни и желанието ни да се борим с нея? Не.

Днес се гласува оставката на председателя на парламента. Сами признахте, че мотивите ви са не по същество – не става дума за него – формални, несериозни, манипулативни. Темата е политическа. Уважаеми народни представители и български граждани, Македония не е тема. Македония беше изкуствено вдигната, изкуствено поддържана, изкуствено манипулирана, за да придадат патриотичен образ на хора, които искаха през това време на крадат безнаказано. И ще ви кажа защо не е тема. Защото за нас, „БСП за България“, това беше заявено при съставянето на кабинета като червена линия. И няма никакво значение какви игри разиграва един от коалиционните партньори, ние не бихме позволили да се вдигне ветото без да се изпълнят ангажиментите по договора. Това е поставено от нас още от първия ден и г-н Петков и „Продължваме промяната“ го знаят. Така че това нямаше как да се случи. Просто беше употребена темата, за да заиграват с истинските родолюбиви чувства на българина.

Уважаеми български граждани, възродителният процес не е тема. Тя винаги се вади, за да се страхуват хората. Темата днес е задкулисие срещу правила и ред. Кражби срещу справедливост. Незаконно обогатяване на една клика срещу доходите на хората, развитие на образование, на здравеопазване, на справедлива съдебна система. Това е изборът днес.

Може би днес ще гласувате оставката на Минчев. Не мислете, че това ще има позитивен ефект за вас. При толкова изговорени думи, че мафията си връща държавата, че задкулисието днес владее депутатите, бъдещият избирател, който ще изберете, вече е дамгосан като избора на задкулисието. А чрез това поставяте допълнително петно върху Народното събрание като институция.

Добре, ще свалите Минчев. Добре, ще сложите свой председател. И какво от това? Другата седмица се каните да смените правителството. Добре, и какво от това? Ще имате председател на парламента за три седмици. И какво от това? Ще хвърлите държавата в хаос, есента и зимата – в глад. Добре, къде ви е алтернативата, уважаеми? Защото, когато предлагаш нещо да спре, трябва да предложиш какво да започне. А вашето предложение? Връщане на задкулисието. Само че разширено – „Възраждане“, ДПС, „Има такъв народ“ и ГЕРБ. Ние сме от другата страна.

Опитвате се да ни провокирате като политическа сила, „БСП за България“, че стоим във властта за постове. Уважаеми колеги, вие тук, младите, можете да го кажете, защото не помните историята. ГЕРБ не можете да го кажете обаче. ГЕРБ и Бойко Борисов ми предложиха Поста на председател на парламента, за да няма опозиция. Този пост се търгува оттогава.  Тогава казах, че БСП не се продава и не се предава за постове и че моята цел не е да заема висок пост, а да се боря срещу този модел. Ние сме доказали в практика, че не сме за постове, колкото и да ни критикувате, че стоим в това правителство заради власт и пари.

И на младите колеги казвам, да знаете, постовете не са власт и пари, коли и облаги. Постовете са лостове за промяна. И ние държим тези лостове в момента. Може да ни атакуват, може да свалят г-н Минчев, важно е да продължаваме. От опит ви казвам, не се страхувайте, не се поддавайте, не се предавайте. В крайна сметка народът ще ни оцени – кой крив и кой прав в тази битка.