Георги Свиленски: Хората от площадите никога не са очаквали „Възраждане“ да се съберат с ДПС и ИТН да получат подкрепата на ГЕРБ

Никола Минчев е най-добрият председател поне през последните 8 години, има подкрепата на БСП

„Час и половина говорим за магистрали, за „Капитан Андреево“, за нарушени бизнеси, за пари, а се иска оставката на Никола Минчев. Мотиви няма.  Днешният ден влиза в историята с едно нещо – днес е денят на българските излъгани избиратели.“ Това заяви председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски от трибуната на Народното събрание.

По неговите думи голяма част от българските избиратели, когато видят довечера новините, ще се почувстват най-излъгани в живота. „Защото тези, които бяха по площадите, които протестираха, които стачкуваха, никога не са очаквали, че „Възраждане“ ще се подпишат заедно с ДПС в една подписка за сваляне на председател на Народното събрание. Г-н Балабанов, как ще обясните на вашите избиратели, че под вашите подписи получавате подкрепата на ГЕРБ? Колко пъти трябва да се срещнете с вашите избиратели, за да разберете, че те не искат коалиция с ГЕРБ да правите? Но при вас друга коалиция освен ГЕРБ-ДПС-ИТН не е възможна. В другата коалиция, в която се опитахме да работим, вие 6 месеца записвахте листчета, спекулирахте и ги изкарвахте по медиите“, каза Свиленски.

Той призова „Има такъв народ“ да бъдат честни със своите избиратели. „Те трябва да знаят, че когато гласуват за „Има такъв народ“, ще получат ГЕРБ и подкрепата на ДПС“, посочи председателят на левицата в парламента.

Социалистът изрази учудване от подписалите се 120 народни представители с искане за оставката на Никола Минчев. „Поне 10 от тях мога да посоча поименно, които са казвали  колко честен, диалогичен, справедлив и добър председател на Народното събрание бил г-н Минчев“, отбеляза социалистът.

Според Свиленски аргументите за исканата оставка на председателя на парламента не са състоятелни, но най-фрапиращ е третият. „Конституционалистът, юристът, два пъти председател на Народното събрание, повече от 15 години служител в правна дирекция на Народното събрание внася закон за изменение в бюджета. Има ли колеги с по-дълъг парламентарен опит, които някога през живота си са гласували закон, внесен от народен представител, касаещ Закона за държавния бюджет? Да, имало е за НЗОК, имало е за ДОО, но за бюджета на държавата е нямало. Но г-жа Ива Митева реши да го внесе. И заради това, че не е разгледан в пленарна зала, се иска оставката на Никола Минчев“, обърна внимание той.

За председателят на Народното събрание Георги Свиленски каза: „От моя скромен опит в тази зала мога да кажа, че това е най-добрият председател на Народното събрание през тези 8 години, в които аз съм бил народен представител.  Г-н Минчев, имате пълната подкрепа на нашата парламентарна група.“