Мая Димитрова, БСП: С актуализацията на бюджета средната пенсия през юли ще стане 665 лева

БСП много отдавна води битката всеки пенсионер да получава справедлива пенсия, заяви депутатът от левицата

„Гласуването на актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване е породено от необходимостта да се приемат антикризисни мерки, които да неутрализират или да намалят негативните последици от скока на цените на природния газ, електрическата енергия, стоките от първа необходимост.“ Това заяви народният представител от парламентарната група на “БСП за България” Мая Димитрова от трибуната на Народното събрание по време на обсъжданията за актуализация на бюджета.

По думите ѝ тези негативни последици поставят в много трудно положение една от най-чувствителните групи в обществото, а именно възрастните хора. „Поради тази причина с този законопроект се предвиждат промени в параметрите на пенсионната политика, които да бъдат осъществени на два етапа – от 1 юли и от 1 октомври“, обясни депутатът от левицата.

„Предвижда се от 1 юли пенсиите да бъдат увеличени с 10% и в размера им да влезе т.нар. ковид добавка“, коментира Мая Димитрова и допълни: „По този начин се постига по-висок ръст на пенсиите. Също така минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст става 467 лева, а максималният размер става 2000 лева“, каза още тя.

По думите ѝ втората стъпка от 1 октомври предвижда осъвременяване на всички пенсии и има за цел да преодолее изоставане на пенсиите, които са отпуснати по-назад във времето и тези, отпуснати по-скоро. „Освен това максималният размер на пенсиите ще стане от 2000 на  3400 лева. В резултат на тези промени от 1 юли средният размер на пенсиите ще стане 665 лева, а от 1 октомври 718 лева“, поясни социалистът.

„БСП води битката за осъвременяване на пенсиите и справедлива пенсия за всеки пенсионер от много време“, каза още Мая Димитрова. 

„Нека оставим егото си на заден план, защото от нас зависи дали най-уязвимата група от обществото ни, а именно българският пенсионер, ще преодолее по-леко застигналите ни кризи“, призова депутатът от левицата. 

Според Димитрова, ако не се приеме актуализацията на бюджета, ще загубим всички, но най-ощетени ще бъдат българските граждани – пенсионерите, семействата с деца, работещите, бизнеса. „И това те няма да ни простят“, заключи народният представител от БСП.