Атанас Зафиров от БСП проведе среща с външния министър на Армения Арарат Мирзоян

Между България и Армения съществуват традиционно приятелски отношения, заяви председателят на групата за приятелство Зафиров

Председателят на парламентарната група за приятелство с Армения и заместник-председател на БСП Атанас Зафиров проведе среща с г-н Арарат Мирзоян, министър на външните работи на Република Армения. На срещата присъстваха още народните представители от парламентарната група на “БСП за България“ Петър Кънев и Благовест Кирилов.

Зафиров посочи, че през настоящата година се отбелязват 30 години от установяването на дипломатически отношения между двете държави, което е съпътствано от засилване и пик на двустранните отношения.

“Между Република България и Република Армения съществуват традиционно приятелски отношения, изградени на основата на дългогодишни исторически и културни връзки между българския и арменския народ, в които няма открити въпроси. Република България разглежда Република Армения като надежден и важен партньор в региона на Южен Кавказ“, заяви социалистът.

Той припомни, че на 20.06.2018 г., в рамките на посещението на делегацията на Групата за приятелство Армения – България в парламента на Република Армения, в Народното събрание на България бе подписан Меморандум за сътрудничество между групите за приятелство в двата парламента.

„С Меморандума народните представители от групите за приятелство се ангажират периодично да обменят информация за текущата законодателна дейност на парламентите на двете страни, да развиват интерпарламентарното сътрудничество между България и Армения като създават основа за по-нататъшно задълбочаване на отношенията в политическата, социално-икономическата, културната и други области от взаимен интерес”, каза още заместник-председателят на БСП.

Атанас Зафиров пожела на министър Мирзоян ползотворни резултати от посещението в България и изрази увереност в бъдещите успехи на дипломатическите връзки между двата парламента и общите международни органи, в които членуват двете държави.