Георги Свиленски, БСП: Българите не очакват от нас нови избори, а бюджет и работещи решения

Има повече от 120 разумни народни представители, които няма да допуснат държавата да бъде тласната в хаос

„Съдбата на България след вота на недоверие е или правителството да продължи да функционира, или, ако успее, да се отиде на предсрочни избори. Втората алтернатива, да се отиде на предсрочни избори, е пагубна за държавата.” Това заяви председателят на парламентарната група на „БСП за България” Георги Свиленски на брифинг в Народното събрание.

По неговите думи, в момент на военна, икономическа и социална  криза, предстоящи тежки есенни и зимни месеци и инфлация, да хвърлиш държавата в предсрочни избори е меко казано безотговорно. Според Свиленски това, което очакват българските граждани е приемането на бюджета, приемането на поправки в над 22 закона по Плана за възстановяване и устойчивост, средствата от който трябва да отидат в българското земеделие, в българското образование, в българското здравеопазване.

„Никой от нас в коалицията не се вкопчил в управлението, а искаме да дадем управление на България, което да реши тези проблеми”, изтъкна социалистът.

Според Георги Свиленски вотът на недоверие няма да успее, защото „в Народното събрание има повече от 120 разумни народни представители, които няма да допуснат държавата да бъде тласната в хаос и в безвремие.” Той обърна внимание, че никой не може да даде гаранции какво ще се случи след едни евентуални предсрочни избори и дали България да се окаже отново в ситуация на нова изборна спирала.

„Очакванията на българските граждани не са предсрочни избори. Очакванията са за стабилизиране на коалицията, намиране на работещи решения в парламента, приемането на бюджетите. След което – успокоение на обстановката, смяна на министрите и отхвърляне на вота на недоверие”, категоричен бе Свиленски.