Сергей Станишев: Демократичният баланс в страната ни се нарушава

Апр 13, 2011 Новини БСП 0 1574

Демократичният баланс в страната ни се нарушава

Демократичният баланс в страната ни се нарушава. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на срещата си в Брюксел с еврокомисаря по правосъдие, основни права и гражданство Вивиан Рединг. Лидерът на БСП изрази тревогата си, че в страната ни се нарушава балансът между различните власти и се засягат фундаментални демократични принципи, на които се основава самият ЕС. Станишев припомни провелия се наскоро дебат в Европейския парламент заради нерегламентираното използване на СРС-та в страната ни и случаите на полицейско насилие. Председателят на БСП със съжаление отбеляза, че за първи път България се разглежда по този начин от основна европейска институция. Той помоли еврокомисаря да наблюдава тази тема, предвид създадената в България атмосфера на страх, който се насажда съзнателно от управляващите по отношение на отделни съсловия и на техни опоненти. 

Според лидера на БСП, ГЕРБ се стреми да подчини политически контролните органи и да наложи на практика едноличен режим в страната. Станишев изтъкна и стремежа за натиск върху съдебната власт, в това число и създаването на специализираните съдилища. Това според него създава прецеденти и възможност за политическо кадруване от страна на управляващата партия, а съдът да бъде използван за неясни нужди. Лидерът на БСП отбеляза, че се оказва натиск върху българските общини. По думите му той е започнал веднага след изборите, а днес вече води до затваряне на банковите сметки на десетки регионални администрации. В резултат на това се затруднява предоставянето на услуги на гражданите и използването на европейски средства. Станишев акцентира върху тенденциозните проверки срещу кметове, които не са от ГЕРБ, с което отново се възпрепятства работа на общинските администрации и се създава проблем и на самите граждани. Лидерът на БСП благодари на еврокомисаря за принципната й позиция по проблема с експулсирането от Франция на български граждани от ромски произход, което създаде много лош прецедент в историята на ЕС по отношение на  спазването на гражданските свободи в Европа.

Сергей Станишев е в Брюксел, за да участва в заседанието на Мрежата по външна политика на ПЕС. Миналата година лидерът на БСП беше избран за председател на Мрежата. На днешното заседание бяха обсъдени проблемите и перспективите пред региона на държавите от Северна Африка и Близкия изток, както и възможностите на ПЕС за насърчаване на демократичните реформи в тези страни. Дискутирани бяха въпроси около развитието на ситуацията в Беларус, Близкоизточния мирен процес и предстоящото председателство на Франция на Г-20. Обсъдена беше политиката на ЕС за Средиземноморския регион.