Филип Попов, БСП: Нови избори и политическа криза сега биха били фатални за България

Юни 10, 2022 Новини БСП в медиите 0 870

10.06.2022 г.

"В тази ситуация на война в близост до България, страдаща икономика в цял свят, задаваща се продоволствена криза, нови избори и политическа криза биха били фатални." Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Филип Попов в предаването "Денят започва" по БНТ.

"Не сме готови като държава да понесем четвърти избори в рамките на две години и нова политическа криза. Надявам се да не се стигне дотам. Надявам се да се прояви мъдрост и държавническо мислене", подчерта той.

"Оставаме в коалицията, защото сме отговорни и искаме България да премине през кризите. Защото искаме да се приеме актуализацията на бюджета, в която са предвидени помощи за млади семейства, за пенсионери, за бизнеса. Това няма как да се случи без правителство и без парламент", изтъкна Попов.

По неговите думи всеки един народен представител е представител на цяла България и ако има отговорност пред българските граждани, би следвало да подкрепи мерките. Според него би било предателство българите да бъдат оставени без доходи през идващите тежки есен и зима.

"Струва ми се безотговорно поведението на ИТН, които не подкрепиха актуализацията в комисия. Да, те казват, че ще подкрепят само социалните мерки, но това означава, че на практика няма да има бюджет, защото той е един законопроект, не може да се приеме на части", каза още народният представител. 

Социалистът опроверга думите на Слави Трифонов, че зърно няма. " В момента има кампания по изкупуване и складиране на зърно, за да може да осигурим прехраната на българите. Но без правителство и без целенасочена политика, това няма как да се случи", подчерта Филип Попов.

"Подкрепяме кандидатурата на Бойко Рашков за КПКОНПИ. Законопроектът е обсъждан. Той в голяма част преповтаря сега действащия закон плюс създаването на разследващи функции на инспектори. Според законопроекта те ще могат да изискват прилагането на Специална разузнавателни средства. Моето становище обаче е, че прилагането и използването на СРС-та трябва да остане в ДАНС. Имаме и други забележки, ще ги направим между първо и второ четене", коментира още той.