БСП: Трябва да търсим рационалност, нови избори в момента са нелепи и нередни

Някои от нас тук отново се опитват да изгорят всичко, което се нарича парламентаризъм, заяви от трибуната проф. Георги Михайлов

Декларация от името на парламентарната група на “БСП за България“

В края на този доста странен дебат си позволяваме от името на парламентарната група на БСП да призовем всички парламентарни сили към сериозен размисъл за смисъла на нашето съществуване оттук нататък тук, към градивност и към нещо, което ни убягва последните дни. Аз съм изключително учуден като член на парламентарната група, че в опита да се направи опело на едно незапочнато още управление, да се цитират Вапцаров, Гео Милев, Румянцев – хора, които носят ореола на идеология, която вие ненавиждате, и която поставихте и ритахте години наред. Явявахте се от трибуната, наричахте ни главорези, когато вие сте рязали глави. Непрекъснато обвинения в невъзможност да се разбере какви са интересите на нацията, а се правят непрекъснати спънки месеци наред в работата на най-висшия орган на държавата.

Единици от нас се опитваха тук от тази трибуна да бъдат прагматични. Дори и днес, във всички законопроекти и решения, които се взимаха, и да дадат професионалния, градивния тон. Но се явяваха и други, които носиха бремето на една отговорност, спомням си сега за дигитализацията, и не я понесоха тази отговорност, като отговорност пред държавата. И се явиха тук да говорят по какви ли не въпроси на законотворчество, морал. Много съм възхитен от думите на Дилов, да, някои дати трябва да се помнят, но ние добре си спомняме кой направи преврата 9 юни, какво се случи 2 години по-късно. Спомняме си как се изгаряха хора и този, който цитирахте, беше разстрелян в един тунел, където ви е срам да отидете и никога не сте стъпвали.

Всичко това налага един голям въпрос, който постави Любен Дилов – въпросът за помирението на нацията, въпросът за градивността на нацията, който се опитваме сега да ви поставим. Който поставят и други колеги, от други парламентарни групи. Които не се отнасят с вас и с всички нас с такова неуважение, с такава ирония, слагайки на гърдите си табелата “експерт“ и наричайки другите “профани“.

Позволяваме си като парламентарна група да обърнем внимание на сериозния момент, който преживява нацията. На опита отново на някои от нас тук да хвърлят не мостове помежду ни, а да изгорят всичко, което се нарича парламентаризъм. Да искат да се тръгне в момента към предсрочни избори, към сваляне на правителство, към една тотална деградация на държавата, която няма да я доведе до нищо добро. Това е нередно, нелепо и в никой случай не прави чест на никого от нас.

Молбата ни е, обръщаме се към вас с цялото си отворено сърце, нека от тази трибуна не се замеряме с гнусни обвинения и лоши квалификации. Да търсим във всяко нещо, което се обсъжда тук, рационалността, а не това, което ще спре развитието на един или друг проблем, който парламентът ще реши. Защото тези хора, които цитирахте тук преди малко, са се опитвали да го правят и са дали живота си за това много десетилетия преди нас. Атмосферата, която създаваме тук изобщо не е достойна за тяхната памет.