Декларация на Парламентарната група на Коалиция за България

Апр 08, 2011 Новини БСП 0 1553

  Изключително сме обезпокоени от продължаващото разпространение на шапа  по чифтокопитните животни в  Бургаска  област

 

Изключително сме обезпокоени от продължаващото разпространение на шапа  по чифтокопитните животни в  Бургаска  област. Ситуацията  е критична, като непрекъснато се  появяват  нови  огнища в различни  общини.

Нашето безпокойство е предизвикано от неадекватната  реакция на изпълнителната власт и специализираните органи  за ликвидиране и  ограничаване на епизоодията, в частност неспазване  разпоредбите  чл.127  от  Закона  ветеринарномедицинската дейност, където точно и ясно е казано,   че мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на особено заразни болести, включително и болести по чл. 47, ал. 1, чието разпространение може да причини значителни икономически загуби, към Министерския съвет се създава епизоотичен съвет. Съветът се ръководи от заместник министър-председател, заместник-председател е министърът на земеделието и горите, а секретар - изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните. В състава на съвета се включват представители на Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната, Министерството на финансите, Министерството на здравеопазването, Министерството на транспорта, Министерството на околната среда и водите, Министерството на икономиката и енергетиката и Министерството на земеделието и горите. Министър-председателят утвърждава правилник за работата на съвета. На нас не ние известно дали този съвет функционира и дали предприетите мерки имат нещо общо с него. Вместо това се създават разни кризисни щабове, оглавявани от лица непосочени в  закона. Тези действия на правителството са в разрез със закона.

Благодарение на системното обезличаване на специализираните институции се стигна  до хаотични, несистемни действия по организирането и провеждането на строги мерки за ограничаване движението на животни. Прекомерно доверяване на частната ветеринарномедицинска практика, на която е предоставено изцяло лечебно-профилактичната дейност в животновъдството и не работи ефективно. Всичко това води до ерозия на доверието на стопаните в държавата и неефективност на предприетите действия.

Призоваваме Ви в тази тежка кризисна обстановка да проучите опита на България в борбата с опасни и заразни болести, регламентирани в специализираните ветеринарномедицински закони още от края на 19 и началото на 20 век (1898,1906,1924,1932 година), с което страната е постигнала значителни постижения и са осигурили подем в животновъдството и в години на тежка икономическа криза, като държавата е гарантирала безплатни зоопрофилактични мерки.

Знаете ли, господа управляващи, че при предишната поява на шап държавата ни се е справила само за 21 дни. За което органите са  получили благодарности от европейските институции.

Сега вместо адекватни мерки централната и местна власт продължава със системен пиар, който се оказа с много жестоки последствия, тъй като се  даде възможност  за безконтролно движение на животни и разпространение на болестта, т.е. първо се съобщава и след това се предприемат действия. Това се оказва погрешно и вредно. Добрите практики показват, че при първото съмнение неотложно се предприемат действия и след това се огласяват.

Единственото което се прави е да се върви след болестта и да се унищожават заразените животни. И след това да  се изплащат компенсации на животновъдите. Прекалено късно и под натиск започна да се мисли за осигуряване на фураж на здравите животни, които са под карантина в засегнатите райони. Не се дава никаква перспектива за реализация на здравите животни и животновъдна продукция от тях. А всички мерки ги има изписани в нормативните документи.

 

И затова ние настояваме:

Първо - Започнете да работите по закон. Престанете да импровизирате!

Второ - Призоваваме Ви  да искате от Европейската комисия определянето на зона  около огнищата, извън която  животновъдите от незасегнатите райони да реализират готовата си животновъдна продукция без проблеми.

Трето- Да се изготви и представи програма за възстановяване на животновъдството в Странджа след преодоляване на болестта. Животновъдите в Странджа са убедени, че планирано се унищожава бизнесът им,  за да може да се открие възможност за влизането на едри акули в този чист регион на България.

 

Господа управляващи, можете и сигурно е крайно време да освободите министърът на земеделието Мирослав Найденов. Но по-важно е адекватните действия сега и веднага. Това за съжаление не виждаме и от това сме силно обезпокоени.

 

Господин министър-председател, когато законът изисква действията да се ръководят от вицепремиер, за да заработи ефективно цялата система с борбата с шапа, Вие сте отговорен, така че е крайно време да вземете мерки.