Борислав Гуцанов, БСП: Чрез актуализацията на бюджета пенсиите ще бъдат увеличени с над 20%

Целта на предлаганите мерки е да бъде овладян инфлационния процес

"Бюджетът трябва да влезе в Народното събрание следващата седмица. Целта е до 25 юни да бъде приет, за да може от 1 юли да стане това толкова очаквано увеличение с над 20% за близо 2 милиона пенсионери." Това заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП и председател на парламентарната Комисия по транспорт и съобщения Борислав Гуцанов в ефира на БНТ и добави, че социалистите няма да отстъпят от своите мерки и предложения, защото те са важни както за всяко едно българско семейство, така и за икономиката на страната ни.

"Така или иначе трябва да има диалог между 4-те партии в коалицията, за да се стигне до едно разумно решение. Като основни приоритети, за които ще настояваме на първо място безспорно са пенсиите - те имат 2 етапа. Единият е от 1 юли увеличение с 20% и вече от октомври месец да има много по-голяма справедливост в пенсионната система, защото едно е да си се пенсионирал 2005 г. и 2020 г. с една и съща професия - получаваш много по-различна пенсия. Още повече, че 20% от 500 лева е едно, а от 1000 е друго. Ние няма да отстъпим, ще водим разумни разговори и смятам, че ще постигнем успех", каза още Гуцанов относно предстоящата актуализация на бюджета и мерките, които предлагат от левицата.

Социалистът подчерта, че именно по предложение на БСП детските ясли и градини са станали безплатни, а в същото време са се заделили и средства за строителство на такива там, където е необходимо. "И на следващо място предлагаме от 4500 лв. да стане на 6000 лв. необлагаемия минимум за млади семейства", допълни членът на ИБ на БСП.

"Ние сме склонни на всякакъв вид разговори стига икономиката да може да върви напред и да се развива с ускорени темпове, защото ключа за развитието на държавата и за възможностите да се отделят средства за всяко едно семейство е икономиката", коментира още Гуцанов от кулоарите на парламента.

По думите му в диалога е ключа за това какво ще се случва и затова от левицата са категорични, че трябва да се водят разговори с "Газпром". "Отчитам го като един много голям успех на българското правителство - ембаргото на петрола да се отложи за България с повече от 2 години. Надявам се дотогава да има сериозен и здрав разум, за да се стигне до диалог с руските доставчици. За България е най-важно да имаме евтин газ и енергоизточници на възможно най-добрите цени, както и сигурност на доставките. Не трябва политическото говорене да надделява, когато става дума за икономиката", заяви депутатът от БСП по повод отсрочката за ембаргото върху руски петрол.

В заключение Борислав Гуцанов каза, че основната цел на предлаганите мерки е те да овладеят инфлационния процес, който по думите му е доста сериозен. "Целта на предлаганите мерки е те да овладеят инфлационния процес, който е доста сериозен. Друга основна цел е да има нормален живот за всяко едно българско семейство и икономиката да продължава да се развива, тъй като в момента ние имаме силно положителен баланс и това трябва да продължи. Изключително важно е да има разум и сигурност във всичко, което се прави, а не само политическо говорене. Много добре е, че успяхме и да наложим мораториум върху цените на тока, който българските семейства плащат", довърши той.