Кристиан Вигенин: Няма сигурност без свобода

Апр 08, 2011 Новини БСП 0 1186

Евродепутатът Кристиан Вигенин и председателят на Младежкото обединение в БСП Явор Гечев обявиха  днес победителите в регионалния конкурс за есе на тема „Свобода или сигурност"

Евродепутатът Кристиан Вигенин и председателят на Младежкото обединение в БСП Явор Гечев обявиха  днес победителите в регионалния конкурс за есе на тема „Свобода или сигурност". 25-те отличени автори ще посетят Европейския парламент между 23 и 25 май по покана на Кристиан Вигенин. В съвместния конкурс на българския евродепутат и Младежкото обединение участваха над 50 студенти от 15 университетски града.  Регионални журита от преподаватели, представители на Младежкото обединение и на Информационния център на Кристиан Вигенин оценяваха есетата на студентите.

„С инициативата си искаме да покажем, че важни теми като свободата и посегателствата върху нея не могат да останат на втори план. Младите са хората,  които ще повдигат темата и няма да позволят тя да се неглижира от днешните управляващи", каза  председателят на Младежкото обединение в БСП и член на ИБ на НС на БСП Явор Гечев.

„Липсата на свобода не дава сигурност. Аз споделям оценките на повечето от вас са, че свободата в България днес е оставена на заден план", обърна се към студентите Кристиан Вигенин. По думите му не може да има стабилност и сигурност без свобода, демокрация и спазване на човешките права. Той коментира, че липсата на свобода се изразява и в натиск върху кметовете, които са избрани от средите на днешната опозиция в парламента, автоцензурата в медиите, средата, в която работят неправителствените организации.  „Къде изчезнаха анализите на записите на разговорите между представителите на властта, защо не са посочени виновни, защо няма осъдени за случаите с полицейско насилие", попита Вигенин и изрази надежда, че парламентът ще защити българските граждани срещу следенето на интернет-трафика и подслушванията.

„Аз не намирам за нормално, когато в едно общество тютюнопроизводителите и превозвачите са по-активни в протестите си от студентите и младите хора", заяви народният представител от Коалиция за България Петър Курумбашев. Той изтъкна пред студентите, че не вижда хората, които искат да поставят въпроса - „може ли нашето гражданско общество да произвежда нещо друго, освен картофи".