Сергей Станишев: БСП има ясна визия за европейското развитие на България

Апр 08, 2011 Новини БСП 0 1339

БСП има ясна визия за европейското развитие на нашата страна

БСП има ясна визия за европейското развитие на нашата страна. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев по време на дискусията „Европейско развитие на България", организирана от Делегацията на българските  социалисти в Европейския парламент.

Лидерът на БСП изтъкна, че след като България стана член на ЕС, вместо европейските дискусии да заемат централно място в дейността на правителството и на парламента, както и в публичните дебати, ние като че ли ставаме по-провинциални като мислене. „Затваряме се в себе си, докато в ЕС се водят дискусии и се вземат решения, които засягат  България", отбеляза Станишев. За примери той даде  стратегията „Европа 2020", пакта „Евро плюс" и присъединяването на страната ни към Шенген. Според лидера на БСП водещи приоритети за България трябва да са членството в Шенген, влизането в ERM 2 и Еврозоната. „Трябва да настояваме страната ни да бъде оценявана само според шенгенските правила, а не според други, често политически критерии", допълни Станишев. Той сподели опасенията си по отношение на пакта „Евро плюс". Според лидера на БСП той е силно дебалансиран. „Ако пактът се приеме безусловно от България в този вид, това означава още дълги години страната ни да остане най-бедната в ЕС. Трябва ясно да кажем какви са нашите интереси", заяви той.

Станишев изтъкна, че средствата, които се отделят в България за образование рязко намаляват. Това по думите му поставя страната ни в огромно разминаване по отношение на целите на ЕС. Лидерът на БСП припомни, че има забавяне в усвояването на европейските фондове. „Направени са погрешни управленски решения. Затова страната ни ще усвои само една четвърт от средствата по оперативните програми за целия програмен период до 2013г.", предупреди Станишев. По думите му е необходима по-голяма централизация на политиката и уреждане на всички процедури по усвояване на средствата в един закон, вместо сегашното разпиляно състояние.

Според ръководителя на Делегацията на българските социалисти в ЕП Ивайло Калфин за европейска политика трябва да се говори в дългосрочен план, а не само предизборно. По думите му е изключително важно страната ни активно да се включва в дискусиите в рамките на ЕС. Само така според него България може да отстоява интересите си и да бъде пълноправен член на ЕС. Калфин изтъкна, че все повече се откроява разликата между левия и десния подход при решаването на проблемите на кризата.

„Не бива бюджетите в страните-членки да се съкращават за сметка на социалните придобивки, защото добрата икономика е предпоставка за повече работни места", заяви евродепутатът Юта Щайнрук, член на Комисията по заетост и социални въпроси. Щайнрук представи визията на Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент за социалната политика и заетостта. „Ние сме за създаването на нови работни места, но също много важно е какви", заяви Щайнрук. Според евродепутата пазарът на труда трябва да се отвори за хора с различна степен на квалификация. Като проблем Щайнрук изтъкна условията на труд. „В Европа има нужда от социална сигурност", категорична беше тя.

„Системата за усвояване на европейските средства буксува", заяви евродепутатът Илияна Йотова. Според нея има сериозни проблеми по отношение на усвояването на европейските фондове у нас. По думите й в последните две години информираността за това как да се кандидатства по оперативните програми е заглъхнала. Същевременно общините са натоварени с нечувани проверки, а правителството е спряло работата на администрацията и развитието на проектите. Според Йотова трябва да се дава повече информация за възможностите, които дава ЕС извън фондовете. Тя даде пример с програмата за микрокредитиране „Прогрес", която помага на хората, които са загубили работата си, да получат  кредит и да започнат отново да работят.

Евгени Кирилов обърна внимание на задълбочаващият се проблем с безработицата в България. Той изтъкна, че по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", по която са предвидени 216 млн. евро по оста за борбата с безработицата, в средата на март реално усвоените средства са едва 4 млн. евро. Кирилов изтъкна, че процентът на усвояване на средствата по оперативната програма у нас е едва 8,5%, докато в Латвия и Естония е над 42 %.

Председателя на Съвета по европейските въпроси и управлението на европейските фондове на НС на БСП Атанас Папаризов представи управленския проект на БСП „Европейско развитие на България". Проектът е разделен на три части, като в тях има детайлни предложения във всички области на европейската политика на европейското развитие на България.