Народни представители се обединиха около изграждането на спортна зала в Троян

По инициатива на депутата от БСП Вяра Емилова се проведе среща с олимпийски шампиони, национални състезатели и треньори

По инициатива на заместник-председателя на Комисията по туризъм и секретар на парламентарната група на “БСП за България“ Вяра Емилова в Народното събрание се проведе среща за изграждане на многофункционална спортна зала в Троян. Поканени бяха олимпийски шампиони, национални състезатели, спортисти, треньори, членове и ръководители на спортни клубове в града. Отношение по темата взеха още председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта и народен представител от БСП - Иван Ченчев, заместник-председателят на Комисията по икономическа политика и иновации и народен представител от левицата - Петър Кънев, председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика и депутат от “Продължаваме промяната” – Искрен Арабаджиев, председателят на Комисията по бюджет и финанси и народен представител от “Има такъв народ” - Любомир Каримански,, заместник-председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта и депутат от “Продължаваме промяната” Инна Иванова, както и кметът на град Троян – Донка Михайлова.

„От тук идва гласът, с който можем да повдигнем и да поставим за изграждането на многофункционална спортна зала в Троян. Това би било полезно както за Троян, така и за обществената подкрепа, която бихме могли да получим“, каза в началото на срещата Вяра Емилова. По думите ѝ това е една дългогодишна тема, по която се работи, стигнало се е до някъде, но сега предстои и да се намери самото финансиране и тя да бъде изградена.

„Горда съм с всички постижения на Троян. Освен общината прославяте и цяла България“, обърна се тя към спортистите в залата и допълни: „Заставаме с народните представители зад идеята да се осъществи тази многофункционална зала в Троян, защото тя е изключително важна. Днес поставяме началото на разговор, на който крайният резултат ще бъде успешен“, смята Емилова.

От името на “Продължаваме промяната“ Искрен Арабаджиев приветства проекта и изрази готовност за съдействие и от министъра на финансите Асен Василев, с когото в идните дни ще бъде проведена среща.

„Изключително е важно спортът да се развие в две посоки - професионалният, но и масовият спорт, още в ранна детска възраст и в малките места е много важен. Бих направил всичко възможно този проект да бъде осъществен, за да бъдат здрави младите хора“, заяви Любомир Каримански.

Гостите в парламента изразиха своята благодарност към проявения интерес и поетата инициатива от народните представители. „Срещата показва, че наистина сте обърнали внимание на тази тема. Благодаря, че оценявате постигнатите резултати, и че така директно се ангажирате. Троян заслужава да има една зала, която освен спорт, да развива и културните дейности“, единодушни са те.

„Щом сме се обединили, няма как да не го осъществим“, категорична е Вяра Емилова.

Кметът на града Донка Михайлова благодаря за организираната среща и заяви, че троянци оценяват тази добронамереност. По думите ѝ първият и вторият етап на залата вече текат, а предстои да бъдат осигурени още пет милиона и половина, за да бъде завършена залата. „Успехът на спорта в Троян е, че всяко трето дете тренира в спортен клуб под ръководството на квалифициран треньор“, каза още Михайлова. От своя страна Вяра Емилова допълни, че 4 пъти са увеличени средствата за спорт в общината, а трениращите деца са близо 1000.

Присъстващите повдигнаха и въпроси за изграждането на роубан за летен биатлон в Троян, както и темата за ски спорта в града. „Говорил съм със спортния министър Радостин Василев по тези теми, така че нещата трябва да се случат. Каквото съдействие зависи от нас, ще го направим“, заяви в отговор Иван Ченчев, който обяви, че се обсъждат изменение в хазарта, за да има още повече пари за спорта.

„Спортът не трябва да има цвят - само цвета на спортните клубове. Трябва да сме обединени зад тези каузи. Имаме много идеи, които касаят децата от цялата страна“, каза още Ченчев във връзка с дейността на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в парламента.

Срещата завърши с обещание на следваща такава при министъра на спорта, на която да бъде обсъдена и темата за финансирането на многофункционалната спортна сграда в Троян.