Министър Нинова: Ще следим 2 млрд. лв. да стигнат до българската индустрия и домакинства

Коректните фирми няма да пострадат от проверките, но некоректните ще срещнат цялата сила на закона

Правителството подпомага с 2 млрд. лв. българската индустрия и българските домакинства. Трябва да гарантираме, че тези пари ще стигнат до своите адресати – това са фирмите и семействата. И че по веригата на движението на тези средства няма да има търговци, спекуланти и посредници, които да натрупат свръхпечалби на гърба на хората. Това заяви в кулоарите на парламента вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Тя обясни, че Комисия за защита на потребителите (КЗП), Държавна комисия за стокови борси и тържища (ДКСБТ) и Българският институт по метрология (БИМ), които са към Министерството на икономиката и индустрията, имат за цел да извършват проверки, чрез които да се гарантира, че няма нелоялни практики и злоупотреби. Нинова даде пример, че от началото на годината ДКСБТ са направили 1600 проверки по пазари и тържища, а КЗП – 500. „В новите мерки ще се включи Българският институт по метрология. Това е структурата, която сертифицира софтуера между бензиностанциите и НАП. Но сега трябва да имаме контрол върху това, че се отбелязва на фискалния бон тази отстъпка от 0.25 лв. и че всичко е коректно, както и че стига до НАП тази информация. Всички възможни злоупотреби между връзката бензиностанция – НАП, е въпрос на контрол от БИМ. В момента трите организации – КЗП, ДКСБТ и БИМ подготвят мерки как да предотвратим евентуални злоупотреби, както и методика, по която да се отчете ефектът от мерките“, поясни министър Нинова и пред депутатите от икономическата комисия в парламента. Тя допълни, че тази отстъпка от 0,25 лв. означава, че ще платят по-малко, т.е. ще им се приспадат от сметката. А самата бензиностанцията ще подава информацията към НАП.

„Уверявам ви, че нито една коректна фирма няма да пострада от проверките, но всеки, който си мисли, че в тези трудни времена може да злоупотребява и да трупа печалби на гърба на проблемите на хората, ще срещне цялата сила на закона и контролните органи“, заяви икономическият министър.

На въпрос, свързан с нулевото ДДС за хляба, вицепремиерът отговори, че чрез него не само ще се следи цената му, но и ще се цели изсветляване на сивия сектор. „В момента има сериозен процент сив сектор в производството и търговията с хляб. Нулевото ДДС ще донесе до изсветляване на сивия сектор.“, заяви тя.

По думите й нулевото ДДС на хляба, ако не предизвика намаляване на цената на хляба, ще доведе до нейното задържане. Тя обърна внимание, че действията на правителството и на парламента към настоящия момент, трябва да са силно съсредоточени върху храните.

Попитана дали това ще са последните антикризисни мерки на правителството, Корнелия Нинова още веднъж припомни, че Европейската комисия наскоро е препоръчала да продължаваме с тези мерки – да подкрепяме бизнеса и домакинствата, както и да осигуряваме от държавния бюджет средства за енергийна сигурност.