Атанас Зафиров, БСП: Антикризисните мерки са насочени към всички българи - млади хора, семейства, пенсионери

Май 22, 2022 Новини БСП в медиите 0 817

БСП ще продължава да отстоява червената си линия по отношение на Северна Македония

„На един Консултативен съвет за национална сигурност може да стане ясно какви разговори са водени през последните седмици по отношение на Северна Македония и да се вземат правилните решения. Първо трябва да се види как са изпълнени решенията на последния Консултативен съвет, на който бяха набелязани 7 точки, и тогава да се върни напред.“ Това заяви председателят на Комисията по отбрана в парламента и заместник-председател на БСП Атанас Зафиров в предаването „Добро утро, Европа“ на Euronews Bulgaria.

Той припомни трите основни документа, на които се основава българската позиция– Договора от 2017 г., Рамковата позиция от 2019 г. и Декларацията на 44-то Народно събрание, като отбеляза: „За съжаление, няма съществен напредък по изпълнението на този договор и аз не виждам причина да бъде вдигано ветото на този етап. За БСП това е една от червените линии, с които влязохме в коалицията и която ще отстояваме.“

„Склонен съм да приема думите на премиера, който каза, че нищо няма да бъде поемано като ангажимент и нищо няма да бъде изпълнявано без пълен консенсус в рамките на коалицията и в Народното събрание“, коментира Зафиров.

„От самото начало казахме, че преговорите с „Газпром“ не трябва да бъдат прекратявани. Трябва да се търси решение в тази посока“, коментира Атанас Зафиров информацията, че Италия и Германия ще открият сметки в рубли, за да плащат руската газ. „Общо е мнението на бизнеса и на експертите, че на този етап няма как българската икономика да се справи без руска газ и без руски петрол. Отказът от руски петрол ще е много тежък удар за българската икономика, който ще рефлектира по цялата верига. Антикризисните мерки са насочени към всички българи - българският бизнес и икономика, хората в неравностойно положение и най-уязвимите, семействата с малки деца и пенсионерите“, каза още той.