Корнелия Нинова пред младежите в БСП: Водим най-социалната политиката в България за последните години

Май 21, 2022 Новини БСП 0 1212

Само за 5 месеца реализирахме онова, за което се борихме 10 години в опозиция, заяви лидерът на БСП

Обръщение на лидера на БСП Корнелия Нинова по време на VІ-тата отчетно-изборна конференция на Младежкото обединение на БСП 

Мили млади хора социалисти, уважаеми гости,

За мен е удоволствие да ви приветствам на VІ-тата отчетно-изборна конференция на Младежкото обединение на БСП. Знам, че има много какво да отчетем на тази конференция и ви благодаря от името на Националния съвет за труда и усилията, за всичко, което отдавате на лявата идея, на политиката на БСП.

Днес е време, в което тези идеи, за които се борихме години наред, стават реалност. Днес ви пожелавам със самочувствие да отидете при вашите връстници и да им кажете, че младежката политика вече е факт. Защото само за няколко месеца  реализирахме онова, за което се борихме 10 години в опозиция. Увеличи се майчинството, увеличиха се детските надбавки за отглеждане на дете през втората година, най-накрая мечтата ни за безплатни детски градини и ясли е факт. Правителството отпусна допълнително финансиране за училищни автобуси в отдалечените и малките населени места, за да може всяко дете да има достъп до образование, увеличиха се стипендиите за надарени деца. Борим демографската криза с реални мерки за младите и децата.

Нашето желание да има културен чек и да могат хората да се възползват от него, за да обърнем внимание на родното изкуство, е факт. Онези 200 лева за ваучери вече могат да се използват за културни мероприятия. А и с актуализацията на бюджета сега тези средства се увеличават от милиард на милиард и 200.  Правителството пое гаранциите пред банките за кредитите на студентите. Така  подкрепяме онези млади хора, които нямат възможност, които са бедни.

Понякога казват “Какво прави БСП в дясно правителство?“. Не разбирам този аргумент. Защото пред него фактите говорят друго. Няма по-социална политика в последните 20-ина години провеждана в България, отколкото тази на това правителство. И тя се изразява в 20 милиарда лева, това е 1/3 от разходите в България – 20 милиарда лева за социални, леви политики. Това е благодарение на БСП. Но и на добрия диалог, разбирането и конкретните резултати, които постигаме с нашите коалиционни партньори.

Скъпи млади хора,

Бяхме изправени като правителство пред най-тежките кризи връхлитали България в последните години – една след друга, ковид, енергийна, икономическа, а сега и войната и последиците от нея. Няма друго правителство поставено на такива изпитания едновременно. Искам да благодаря на вас, но и на всеки член на партията за това, което направихме през тези месеци. Може да ни критикуват, но ние преведохме България през най-тежкия зимен период. Като въведохме мораториум върху цените, за да помогнем на най-бедните, на социално слабите. Като увеличихме енергийните помощи, като подкрепихме всяка малка фирма с 300 лева за мегаватчас на ток, за да не освобождават хора от работа. Като увеличихме социалните добавки, майчинството и сега сме на прага на актуализация на бюджета, която трябва да продължи политиката за грижа за хората. Нашата първа грижа е да помогнем на уязвимите, на слабите и на бедните. А това сте вие – младите семейства, младите хора с деца и нашите бащи и майки, баби и дядовци – пенсионерите.

Ето защо оттук нататък, в следващите няколко месеца политиката ни ще е съсредоточена в това. Да увеличим пенсиите от 1 юли, а през октомври да ги преизчислим. Да помогнем на младите хора. Ние дефакто въведохме семейно подоходно облагане, въведохме необлагаем минимум за младите семейства с деца, за вас. Защото вече 600 лева от заплатата на работещи млади хора с едно дете става необлагаем минимум, а с две - 1200 лв.

Но не само това, втори акцент в нашата политика е да оздравим и да развием икономиката. Без икономика и производство няма да се справим с нищо друго. Затова втората част от актуализацията на бюджета и от нашите политики е обърната към икономиката. С намаляването на цените на газ, топлофикация, вода, чрез премахване на акциза. Ние променяме стария антисоциален модел на ГЕРБ, срещу който се борихме заедно години наред. Щом този модел злобно, нервно и грозно крещи срещу управлението, значи сме на прав път. Може да не сме съвършени, не е лесно в тази ситуация, но вървим последователно и твърдо в това, което сме поели като ангажимент пред българското общество.

Пожелавам  ви една много ползотворна конференция, един добър резултат, да си тръгнете от тук със самочувствие. Да си тръгнете заредени, че вие младото, красивото и усмихнатото лице на БСП, сте носителите на промяната в България.

Благодаря ви за всичко. Бъдете живи и здрави, силни и смели и напред! Успех!