Вяра Емилова, БСП: Вярвам, че ще имаме успешен туристически сезон

Май 20, 2022 Новини БСП в медиите 0 574

20.05.2022 г.

"Очакваме в най-скоро време от Министерски съвет и Агенция по бежанците да кажат какво точно ще се случи със средствата за настаняване на бежанци. Както знаете след 30-ти те трябва да бъдат настанени в държавни бази. До момента се плащаше по 40 лева на хотели, в които са настанени бежанци, но тази мярка изтича в края на месеца. Започва летния сезон и ние трябва да правим разликата между туризъм и бежанска криза." Това заяви заместник-председателят на Комисията по туризъм, секретар на парламентарната група на „БСП за България” и на Изпълнителното бюро на левицата Вяра Емилова в ефира на Bulgaria on AIR.

Тя добави, че за бежанците настанени в държавни бази ще се плаща по 15 лева на ден и съвсем скоро ще стане ясно дали тези суми ще могат да се получават и от хотелиерите, ако те решат да оставят бежанци за по-дълго време.

"Получаваме сигнали, че има бежанци, които не искат да напускат хотелите. С тях вече организираме информационна кампания относно мерките, за да може това да приключи максимално гладко", допълни заместник-председателят на Комисията по туризъм и бе категорична, че този процес е неизбежен, защото управляващите имат отговорност за подсигуряване на летния туристически сезон.

"През последните 2 години нямаше голям поток на туристи, което се дължи основно на ковид кризите", каза още Емилова и определи като много успешна мярката от 40 лева за бежанците, тъй като според нея по този начин туристическия бранш е получил глътка въздух.

От ефира на Bulgaria on AIR депутатът от левицата обяви, че започва обсъждане на Закона за туризма, в което ще участват над 300 човека от различни работни групи и всеки ще може да даде своите предложения.

"Форумът "Красивото лице на туризма", на който присъствах бе изключително полезен за мен като Народен представител, за да получа обратна връзка относно задачите, които трябва да си поставяме", добави Емилова относно провелото се наскоро мероприятие, на което са били обсъдени множество идеи за развитието на бранша.

В заключение тя каза, че България очаква множество туристи от съседни държави. "Вярвам, че ще имаме успешен сезон", довърши Вяра Емилова.