Драгомир Стойнев, БСП: Предлагаме цялостен антикризисен пакет

Май 20, 2022 Новини БСП в медиите 0 840

Голяма част от нашите идеи вече са факт, категоричен е депутатът от левицата

„От опозицията искаха да създадат хаос и да направят война от заявленията, които електроразпределителните дружества подават към Комисията за енергийно и водно регулиране относно удовлетворяване на техните нужди.“ Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Драгомир Стойнев в ефира на БНТ като подчерта, че КЕВР все още не е определил крайната цена и призова да не се спекулира по темата.

По думите му реалната цена ще бъде ясна малко преди 1 юли. „През годините електроразпределителните дружества са искали увеличения с 30-40 и до 50 процента. Винаги е било така, но съответно след направа на нужните изчисления от КЕВР обявяват дали ще има увеличение“, добави още Стойнев.

Той коментира и социалните мерки, които левицата предлага. „Това е цялостен антикризисен пакет и трябва да има мерки както за бизнеса, така и за крайните потребители“, уточни заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“.

„Ще имаме намаляване на ДДС от 20 на 9% при природния газ за крайните потребители, които го използват за битови нужди. Също така се намалява и ДДС за парно и топла вода. Освобождава се от акциз електрическата енергия, природния газ и метана, както и ред други мерки, за да се подпомогнат българските граждани“, категоричен бе Стойнев относно мерките на левицата.

Той поясни, че на енергийна комисия е обсъждан изключително важен закон, според който всички производители, чрез уведомителен режим ще могат да изграждат мощности до 5 мегавата, като условието ще бъде те да се ползват само и единствено за нуждите на даденото предприятие.

„Бизнесът продължава да се възползва от мярката за компенсация на високата цена на ел. енергията и е нормално те да не увеличават цените за крайните потребители особено, когато чрез редица мерки правителството покрива по-голямата част от техните разходи.

Относно средствата за изграждане на тези собствени мощности Стойнев подчерта, че в Плана за възстановяване са предвидени средства за тази мярка.

Депутатът от БСП направи уточнение и за предвидената мярка, която ще предложи на българските граждани отстъпка от 25 стотинки за литър гориво, като обясни, че тук става дума само за масовите горива- бензин А95 и обикновен дизел и изрази удовлетворение от факта, че е отпаднал лимита за това отстъпката да може да се ползва за до 50 литра месечно.

„Намалението на данъчната основа досега беше 4500 лева на дете, а отсега нататък ще бъде 6000 лв. за всяко едно дете. Това е един необлагаем минимум или при 2 деца ще бъдат намалени 12 хиляди лева от облагаемата данъчна основа“, каза народният представител от левицата.

В заключение Драгомир Стойнев бе категоричен, че БСП е най-разумната партия в  коалицията и социалистите се опитват да убедят своите партньори колко е важно да се подпомагат хората. „Голяма част от нашите идеи вече са факт“, завърши той.