Проф. Румен Гечев, БСП: От 1 юли всички пенсионери ще получават повече, отколкото досега

Май 19, 2022 Новини БСП в медиите 0 14922

0% ДДС на хляб ще намали цената на продукта, коментира социалистът

„Това, което предлага четворната коалиция е това, което прави целият Европейски съюз. Без изключения страните-членки значително увеличиха бюджетните разходи като антиинфлационна мярка, това се вижда в статистиките.“ Това заяви народният представител от „БСП за България" и заместник-председател на бюджетната комисия в парламента проф. Румен Гечев в ефира на Нова телевизия, във връзка с приетите антиинфлационни мерки от правителството.

В предаването “Здравей, България“ той бе категоричен, че ще усетим нулевото ДДС на хляба, а критерият винаги трябва да бъде Европейският съюз. „Чувам колеги, които са против диференциацията на ДДС, и че това няма да доведе до никакъв резултат, но ДДС е диференциран в целия свят, България не може да е изключение. Намалението на ДДС в целия свят има пряко влияние върху цената“, коментира социалистът и допълни, че не само е логично да се намали цената на хляба, но и очаква тя да се задържи.

Румен Гечев припомни решението на предишното правителство да намали ДДС на бирата и виното и заяви: „Да запазваш ДДС на хляба 20% и да намаляваш ДДС на виното и бирата, за мен беше цинизъм. И затова сега връщаме тяхното ДДС. Ресторантьорите са недоволни, но няма такава страна по света, даже и Швейцария, която ще намалява цената на виното и на уискито, а ще увеличава цената на хляба“, посочи той и допълни, че справедливостта е възтържествувала.

По думите му диференцирана и нулева ставка за лекарства, медицински оборудвания и стоки от първа необходимост е подход в много страни. „Така че ние се движим в правилна посока“, смята социалистът.

„С увереност казвам, че всички пенсионери ще получат повече спрямо това, което са получавали до момента“, заяви депутатът от левицата във връзка с увеличението на пенсиите с 20% от 1 юли.

„За съжаление, към момента българската пенсионна система е най-несправедливата в Европейския съюз. Хора с еднакъв трудов стаж, с една професия, пенсионирани през различна година са с различна пенсия. Това ще бъде решено на 1 октомври, ще влезе в сила в края на годината и от следващата година тази несправедливост ще бъде променена“, каза още Гечев.

Проф. Гечев обясни, че тези 60 лева, които бяха давани като добавка на пенсионерите за ковид кризата, сега ще се включват в увеличението на пенсиите и хората няма да се страхуват дали те ще останат или ще бъдат премахнати.

На финала социалистът заяви: „България се простира според чергата си и при тези условия и този БВП, това е, което българската държава и българите можем да си позволим. Не е вярно, че това е причината за инфлация, причината е скокът на цените на международния пазар на енергийните носители, а сега и на храните“, заключи проф. Гечев.