Вяра Емилова, БСП: За последната година пенсиите са се увеличили драстично с 56%

Май 19, 2022 Новини БСП в медиите 0 827

Освен за възрастните хора, мерки са предприети и за младите семейства и хората с деца, посочи социалистът

„Отпадането на ДДС на хляба е една от мерките, които БСП обсъди с коалиционните партньори. Повишението на пенсиите е мярка, за която ние се борим от много време и аз се радвам, че имаше чуваемост в коалицията, за да могат пенсиите да бъдат увеличени. Това е драстично увеличение, защото за последната година повишението на пенсиите е в рамките на 56%.“ Това заяви секретарят на парламентарната група на „БСП за България” и на Изпълнителното бюро на левицата Вяра Емилова в ефира на радио “Фокус“ и допълни, че увеличение на пенсиите не е имало от 2008 г.

По думите на социалиста освен за възрастните хора, в коалицията има много добра чуваемост и мерки, които са предприети, за младите семейства и хората с деца. Тя даде пример с увеличения размер на данъчно облекчение за деца от 4500 лв. на 6000 лв. „Това със сигурност ще подпомогне техните бюджети“, уточни депутатът от левицата и допълни, че в ситуация на криза е много важно да се действа в интерес на българските граждани.

Във връзка с твърденията, че пакетът от антикризисни мерки се е забавил, Вяра Емилова коментира: „Не бих казала, че сме се забавили с мерките. Първият пакет от мерки беше приет още в началото на годината с приемането на бюджета. Тогава заложихме актуализация на бюджета в рамките на същата година. Всички тогава казаха, че това е един от най-социалните бюджети - 20 млрд. бяха отделени за социални разходи. Според изчисленията сегашните мерки ще струват още около 2 млрд. лева“, обясни тя.

Вяра Емилова посочи, че е важно извоюваните до момента социални мерки да продължат и това ще се случи, като се добавят и новите мерки с актуализацията на бюджета.

„До момента, години наред обществото е било разделено по един или друг начин. Като мерки са се прилагали само за една определена група от хора. В това правителство и начинът, по който работи коалицията, е мерките да могат да достигат до всички“, заяви социалистът и даде пример великденската надбавка, която беше дадена на абсолютно всички пенсионери. „Преди това или нямаше такава надбавка, или беше давана на част от пенсионерите и се създаваше напрежение в обществото“, допълни тя.

Още една добра мярка, според депутата от БСП, е тази за отстъпките на цената на горивата. „До момента такава не е била прилагана. Всеки би се възползвал, защото от цената на горивата следват и покачване на всички останали продукти в търговската мрежа“, заключи Вяра Емилова.