Петър Курумбашев: В България трябва да има кино, независимо от това кои „умници” управляват

Апр 06, 2011 Новини БСП 0 1217

Решението на Конституционния съд е доказателство, че в България ще има кино, независимо от това кои „умници" управляват страната

Решението на Конституционния съд е доказателство, че в България ще има кино, независимо от това кои „умници" управляват страната. Това заяви в парламента народният представител от Коалиция за България Петър Курумбашев. Той изтъкна, че Конституционният съд обяви за противоконституционен текста от  Закона за държавния бюджет, който се отнася до Закона за филмовата индустрия. Депутатът обясни, че на принципа - „ще ти купя колело, ама друг път", управляващите планираха българското кино да се финансира при възможност, при това до седем филма. Според Курумбашев от решението на съда става ясно, че законът е бил срещу българската култура. Депутатът изтъкна, че това е много показателно и за начина, по който ГЕРБ прави законодателство. Курумбашев отбеляза, че в България трябва да има филмова индустрия, независимо от това кой управлява.

„Нека това да бъде обица на ухото на управляващите, че не така трябва да се решават проблемите", заяви депутатът Стефан Данаилов. Той изрази опасенията си, че скоро може да се появят поправки в Закона за киноиндустрията.

Режисьорът Иглика Трифонова благодари на депутатите от Коалиция за България за подкрепата за гилдията. „Непрекъснато ни се казва - криза е, не е време за изкуство. Но истината е друга - по време на кризата изкуството е два пъти по- важно. Има нужда от българско кино", заяви Трифонова.