Проф. Румен Гечев, БСП: Нашата основна цел е да компенсираме доходите на най-уязвимите хора

Май 18, 2022 Новини БСП в медиите 0 479

18.05.2022 г.

“Ще се компенсират най-уязвимите - не само пенсионерите, но и работещите семейства с деца. Така че доходите на българите да бъдат компенсирани заради текущата инфлация. А от 1 октомври вече е обещано в коалицията, че почти изцяло ще се реализират нашите намерения за преформатиране на пенсионната система. Това е нещо, за което говорим от 10 години.” Това заяви народният представител от „БСП за България" и заместник-председател на бюджетната комисия в парламента проф. Румен Гечев в ефира на Bulgaria on AIR.

Гечев бе категоричен, че трябва много да се внимава, когато говори някой от коалицията, защото обществото го приема като ангажимент от управляващите. 

"Различни са партиите в коалицията и няма как на 100% да се реализират предложенията на всички. Трябва да се постигне баланс на интересите и аз не одобрявам опита на определени членове от коалицията да си преписват заслуги, разбирам го като политически маркетинг”, каза още той.

„В последните дни всички искат помощ от държавата. Едни фирми искат да им плащаме повишението на цената на горивата , а други да им плаща държавата разликата в цената на електричеството”, добави Гечев и подчерта, че няма как бизнесът да иска помощ от държавата само като е в трудно положение, а когато икономиката върви напред да заявяват, че държавата не трябва да се намесва.

В заключение социалистът отбеляза, че най-важната реформа в съдебната система няма как да стане без по законов път да бъдат променени колективните органи, които избират главен прокурор и съответните съдебни органи. „Българите имаме основание да не сме доволни от това, че делата се точат с години и виновниците не са наказани”, коментира Гечев.