БСП: Бюджетът от 20 млрд. лева за социални мерки стана 22 млрд.

В тази тежка ситуация успяхме да направим възможно най-доброто, смята депутатът от левицата Борислав Гуцанов

„Искаме да благодарим на коалиционните си партньори, защото действително се приеха едни социални мерки, които не успяхме годините наред да ги направим. Бюджетът от 20 млрд. за социални мерки отиде на 22 млрд. – нещо, което никога не е било, при социален министър от БСП.“ Това заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП и председател на парламентарната Комисия по транспорт и съобщения Борислав Гуцанов във връзка с обявения от правителството пакет от антикризисни мерки.

От кулоарите в парламента той коментира, че пенсиите от 1 юли се увеличават с 20%, а от 1 октомври най-накрая ще има справедливост в пенсионната реформа, тоест преизчисляване на пенсиите. „С 56% са вдигнати пенсиите от началото на нашето управление. Да, не е достатъчно, но това е огромна стъпка напред, имайки предвид какво се случваше през последните 10 години за най-ощетените хора в нашето общество, които са над 2 милиона“, заяви той.

По думите му приетата мярка от 0% ДДС за хляб и хлебни изделия е от изключителна важност за всеки един български гражданин и пряко ще намали цената на тези продукти.

Социалистът посочи откъде ще дойдат част от парите за тези мерки: „Вкарваме още през следващата седмица закон за облагане на свръхпечалбите в енергийния сектор - и за производителите, и за търговците. Ние смятаме, че нормалната печалба е 15%, не може да се трупат печалби в колосални размери в един кризисен момент“, категоричен бе Гуцанов, като уточни, че става въпрос за всички предприятия – и за държавни, и за частни.

Той увери, че разчетите са направени и приходите ще стигнат. „Затова и вчера приключи по този много добър начин коалиционната среща и се надяваме, че с актуализацията на бюджета всички тези мерки ще бъдат факт“, каза още депутатът от левицата.

Борислав Гуцанов допълни още, че БСП подкрепя предложението за горивата - по 25 стотинки на литър до края на годината. „Смятаме, че това е една справедлива мярка“, каза още той и обясни мярката, която ще подпомогне младите семейства: „По 50 лева на дете приспадане по данъчната система, тоест семействата ще получават по 600 лева на година и по 1200 за две деца. Това също е огромна помощ за всяко българско семейство.“

„В тази тежка ситуация смятаме, че действително успяхме да направим възможно най-доброто“, посочи Борислав Гуцанов.