Атанас Зафиров: Законът за колекторите се изправя срещу милиарден интерес на фирми от сивия сектор

Май 13, 2022 Новини БСП в медиите 0 418

13.05.2022 г.

„Коректното изписване на предлагания от нас законопроект е: Закон за събиране на вземанията по потребителските договори или така наречения Закон за колекторските фирми и чрез него ще бъде въведена регулация в бизнес, който от години тормози българското общество. Потърпевшите са хора в затруднено положение, които под някаква форма дължат пари и в един момент се оказва, че те трябва да платят значително по-големи суми от първоначалните. Понякога от задължение 100 лв. е възможно да искат от вас да платите десетократно повече.” Това заяви заместник-председателят на БСП и председател на парламентарната Комисия по отбрана Атанас Зафиров в ефира на Nova News.

По думите му е нормално да има яростна съпротива, когато се предвижда регулация в един сив сектор, където се въртят близо 4 млрд. лв. всяка година.

„Вчера беше исторически ден, защото борбата срещу колекторите е наша дългогодишна битка”, каза още зам.-председателят на БСП и добави, че има доклад на ДАНС, в който са посочени наистина ужасяващи неща.

По отношение на обвиненията от страна на ГЕРБ, че предлаганите промени целят да направят определени фирми монополисти Зафиров коментира, че в момента, поради пълната липса на каквато и да е регулация, са регистрирани 17 колекторски фирми, а на пазара оперират повече от 50, и то при липса на каквато и да е прозрачност.

„Този закон обхваща най-чувствителната част от вземанията и по-точно малките задължения на хората в най-тежко положение, а банковите кредити не влизат тук, защото са обект на регулации от страна на Закона за банките”, подчерта Зафиров.

Той поясни и някои от механизмите в Закона за колекторите, като например изискването за минимален капитал от 500 хиляди лева на въпросните, за да може по този начин да бъде избегната възможността всякакви хора да се занимават с това. „Ще въведем и регистър на лицата, които могат да упражняват тази дейност, със задължителното условие те да нямат криминално минало. Всичко това се прави с цел, за да е ясно, че когато хората имат да връщат 1000 лв. – те дължат тази сума, както и законната към нея лихва, и нищо повече”, допълни депутатът от левицата.

В заключение Атанас Зафиров каза, че Законът за колекторските фирми се е превърнал в един от най обсъжданите законопроекти. „Той мина през всякакви форми на обществени обсъждания - неправителствен сектор, коалиционни и експертни формати, парламентарни комисии”, довърши той.