Румен Гечев, БСП: Законът за колекторските фирми ще осигури защита на българските граждани и техните семейства

Май 13, 2022 Новини БСП в медиите 0 296

13.05.2022 г.

„Очевидно е, че фирмите занимаващи се с бързи кредити тормозят българите, като прехвърлят задълженията им на колектори, които звънят денонощно и унижават хората по домовете и на работните им места.” Това заяви народният представител от „БСП за България" и заместник-председател на бюджетната комисия в парламента проф. Румен Гечев в ефира на Euro News.

По думите му целта на Закона за колекторите е българските граждани и техните семейства да бъдат защитени, като така ще се ограничи и спекулата в този сив сектор. „С предлаганите промени ние засягаме огромни интереси – близо 4 млрд. лева на година”, добави Гечев.

„Трябва всичко да бъде ясно - колекторските фирми да се регистрират, да се определят правилата, по които те работят и българските граждани да бъдат информирани. Като цяло в този законопроект се предлага европейски подход, който от една страна ще регистрира този неидентифициран бизнес и ще въведе правила”, категоричен бе заместник-председателят на бюджетната комисия в парламента.

Социалистът изрази подкрепа относно намеренията за проверка на „Южен поток” и подчерта, че е това е важно, защото трябва да се види при какви условия са направени инвестициите, както и какви са ползите и предизвикателствата за България от този проект. „Не е приемливо използването на такива проекти за идеологически и геополитически цели, тъй като важното за България е какъв е нашия икономически интерес”, допълни проф. Гечев.

В заключение той бе скептичен и каза, че няма как да знае цената на втечнената газ от САЩ преди да е видял какъв е договора, давайки за пример как сме платили за самолетите F16, но след това се е оказало, че американската страна не изпълнява договора и ще трябва да почакаме още няколко години. „Дано не стане така, че един монополист да го заменим с друг, а нека не забравяме, че доставките на втечнен газ са и много по-рискови от логистична гледна точка”, довърши народният представител от левицата.