Нови 200 000 работни места и ежегодно осъвременяване на доходите предвижда БСП в управленския си проект „Социална политика”

Апр 05, 2011 Новини БСП 0 1094

  БСП работи активно върху подготовката на алтернативни управленски проекти във всички сфери

 

БСП работи активно върху подготовката на алтернативни управленски проекти във всички сфери. Към момента на изборите те ще бъдат оформени в предизборна платформа. Това обяви на пресконференция председателят на НС на БСП Сергей Станишев. „За разлика от ГЕРБ, ако поемем ангажимент го изпълняваме", изтъкна лидерът на БСП. По думите му управленските проекти ще бъдат актуализирани преди изборите в зависимост от щетите, които до тогава управлението на ГЕРБ ще нанесе на страната ни. „Днес не можем да кажем какво наследство ще остави правителството на г-н Борисов, колко разрушително ще бъде то", обясни лидерът на БСП.

В управленския си проект „Социална политика" БСП предвижда нови 200 000 работни места, ежегодно осъвременяване на доходите и намаляване на безработицата под 8%. Социалистите поемат ангажимента минималната работна заплата да бъде обвързана със средната работна заплата и да е 50% от нея. БСП предвижда увеличаване на максималния осигурителен доход - той да бъде не по- малко от 10 минимални работни заплати, което ще доведе до увеличаване на пенсиите. „Предлагаме ежегодно да се осъвременяват пенсиите от 1 януари, като се вземат предвид 50% от инфлацията и 50% от ръста на реалната работна заплата", заяви секретарят на НС на БСП Корнелия Нинова. БСП възнамерява плавно да увеличава тежестта на всяка година осигурителен стаж при придобиване на право на пенсия. Ще бъде направена и административна реформа в сектора. От една страна тя  ще доведе до намаляване на разходите. От друга - ще осигури провеждането на единна социална политика като се обединят в една структура Агенцията по заетостта, Агенцията за социално подпомагане и Агенцията за хората с увреждания. Корнелия Нинова обяви, че в събота на заседание на Националния съвет на партията ще бъдат представени управленските проекти на БСП в сферата на социалната политика и здравеопазването.

Социалистите обявиха, че няма да подкрепят Националната програма за реформи на правителството за 2010г. - 2015г. Според лидера на БСП това е „кух документ", който ще последва съдбата на предишните антикризисни програми на ГЕРБ, чиито резултати са „нула". По думите на Станишев мерките на правителството ще останат само номинални, а в действителност България бъде още по- бедна страна в ЕС. Лидерът на БСП изтъкна, че управляващите предвиждат икономически растеж благодарение на вътрешното търсене. Това според него няма как да се случи, защото инфлацията расте, хората обедняват, вътрешният пазар се свива, убива се малкият и среден бизнес. Лидерът на БСП добави, че от документа става ясно, че държавната пенсионна система и системата на обществено осигуряване се явяват пречка за растежа. Това според Станишев означава ограничаване на достъпа до тези системи и отказ на държавата да поема социални ангажименти. „Хората да се оправят сами - това е политиката на ГЕРБ", коментира председателят на БСП. По думите му управляващите разчитат да постигнат по- висока заетост благодарение на демографските процеси. Станишев се позова на данни на НСИ, според които българите се стопяват и този процес се задълбочава от началото на управлението на ГЕРБ. Лидерът на БСП изтъкна, че заетост може да се постигне само чрез сериозни инвестиции. Той напомни, че през 2008г. преките чуждестранни инвестиции са били 6 млрд. евро, а през 2010г. те са едва 1,3 млрд. евро. Станишев добави, че ГЕРБ провеждат политика за убиване на българската наука и смачкване на научноизследователската дейност. 

 По повод предстоящите избори Станишев отбеляза, че за БСП е важно да не допусне ГЕРБ да превземе президентската институция и местната власт. „Това е опасно за България", категоричен беше лидерът на БСП. По думите му е важно да има мобилизация на членовете и симпатизантите на БСП. „На 9 април ще дадем политическа рамка на номинациите на възможни кандидатури за президент първо от нашите ОПО, от конференциите. Този процес ще продължи през май и през юни", добави Станишев. Той напомни, че БСП е единствената партия, която повишава доверието си в обществото.  

„Когато и да си тръгне министър Мирослав Найденов все ще е късно. Той нанесе достатъчно щети на българското земеделие откакто е министър", коментира лидерът на БСП по повод последните изяви на земеделския министър. Корнелия Нинова предвиди, че ще се наложи Найденов да подаде оставка на 1 май, защото няма как да се реализират обещанията му от споразумението, което подписа със земеделските производители.

 

Пълния текст на пресконференцията може да изтеглите от тук >>>