Проф. Георги Михайлов, БСП: Здравеопазването се нуждае от сериозно трансформиране

Май 11, 2022 Новини БСП 0 782

БСП поставя въпроса за трансплантацията на органи и клетки в България от години

Според социалисти електронното управление на здравеопазването трябва да бъде в сила до края на годината

„Коалицията е палитра от различни по своята идеология партии, но важното, което споделяме всички нейни членове, е че нейното идване е необходимост.  То е наложено най-вече от тези, които изпратиха България на дъното на всички класации за последните 12 години. Въпреки всичко успяхме да преминем един много труден период, досега такова чудо в България не се беше случвало отдавна - пандемията, войната, световната енергийна криза, инфлацията. Тази коалиция успя да избегне сериозни сътресения в държавата.“ Това заяви народният представител от "БСП за България" и заместник-председател на парламентарната Комисия по здравеопазване проф. Георги Михайлов в ефира на Евроком.

В предаването “Делници“ той обясни, че проблемът с увеличаването на заплатите на медицинските лица е много сериозен и е заложен във финансирането на здравната система. „Ние искаме сериозно преосмисляме на финансирането и управлението на здравната система. С нашите партньори внимателно оглеждаме модела, който е възможно да бъде реализиран“, посочи проф. Михайлов.

По думите му електронното управление на здравеопазването трябва да бъде в сила до края на годината: „Електронните рецепти са въпрос за контрол на разходите на здравната система. Трябва да има и хартиени, но преобладаващата част от движението на медикаментите ще бъде по електронен път“, заяви социалистът.

Проф. Георги Михайлов обясни, че в момента се подготвя централна специализация за младите кадри, тоест възможност те да бъдат част от гръбнака на здравеопазването: „Със своето обучение те да попълват празнините в нашата кадрова система, която е в много сериозен дефицит. Същевременно да се уеднаквят критериите между различните висши учебни заведения, защото нивото е различно. Трябва да се помисли и за стимулация за оставане на младите кадри в страната, чрез дългосрочни специализации извън страната“, коментира социалистът като дискусионни теми на здравната комисия.

Преструктуриране на болниците ще има, заяви проф. Михайлов и уточни, че това е още един въпрос от коалиционното споразумение. „В момента 80% от болниците се намират в 5 града в страната. Анализът на здравната карта и нейните помени са едно от най-важните ни задачи през тази година“, каза още той.

„Въпросът за трансплантацията на органи и клетки в България беше поставен от нашата партия преди 3 години и половина в парламента“, припомни социалистът и допълни: „Сега предстои среща на Кръгла маса за трансплантацията на органи и клетки в България, поканили сме специалисти и от друг държави и се надяваме да променим законодателството. Здравеопазването се нуждае от сериозно трансформиране и от сериозно обмисляне на концепциите“, категоричен бе той.

Проф. Михайлов препотвърди позицията на БСП, че левицата е категорично срещу плоския данък и е за подоходното облагане. „Сега Световната банка и Международната финансова общност категорично ни посочват, че плоският данък е вреден за България“, каза още той.

Във връзка с протестите на превозвачите депутатът от левицата заяви, че държавата ще намери решение и по този казус. Той споделя мнението на министър Караджов, че не може да не се плаща износването на пътищата и непрекъснато да говорим, че в България е лоша пътната инфраструктура. „Плащането на тол таксите се налага от ситуацията в страната ни“, смята социалистът.