Проф. Румен Гечев, БСП: Минимум 2 млрд. лева ще бъдат отделени до края на годината като помощ за бизнеса

Май 11, 2022 Новини БСП 0 720

Необлагаемият доход е една от стъпките за преминаване към прогресивно данъчно облагане, смята социалистът

„Акцизът върху горивата в България е най-нисък в Европейския съюз и като страна-членка България няма право едностранно да взима решения за премахването му. Тук трябва да се търсят други резерви и проблемът не е толкова акцизът, колкото опасността от повишение на цените на петрола, природния газ и електричеството. Поради тази причина по-важният въпрос е как ще се развие конфликтът в Украйна, каква ще бъде позицията на България с другите страни-членки и да се направят определени изключения.“ Това заяви народният представител от „БСП за България" и заместник-председател на бюджетната комисия в парламента проф. Румен Гечев в предаването „Още от деня" по БНТ, като допълни, че държавата ни трябва да защити българския интерес. 

По думите му не можем да си позволим да се присъединяваме към санкции, които влияят изключително тежко върху цяла Европа, но особено върху най-слабото звено, тъй като последиците ще бъдат тежки.

„Аз подкрепям това, което обяви вече правителственият екип, да се наложи вето“, заяви проф. Гечев по отношение на забраната за внос на руски петрол и допълни: „Този път правителството взе решение навреме. България няма да бъде в изолация, тъй като не сме единствената страна, която иска изключване поне за период от 1-2 години, защото тук има технологични и икономически проблеми“, посочи той. По думите му проблемът не е само да се спре вносът от Русия и да се осигури внос от други страни: „С петрола и с горивата въобще се работи с дългосрочни договори. При петрола има инфраструктурни и технологични проблеми. Нашият “Нефтохим“, за да работи технологично, поне 60% от петрола трябва да е руски“, обясни социалистът.

Според Румен Гечев част от санкциите срещу Русия затрудняват и ще влошат икономическите показатели в Европа: „Освен енергийните носители, това са зърнените храни, автомобилната индустрия, спирането на вноса на никел, на паладий. Всичко това експерти изчисляват колосални загуби и силно свиване на растежа, което няма как да не се отрази и на България“, категоричен бе той.

„Аз мисля, че България прекалено много затяга коланите“, заяви социалистът, като обясни: „Това че имаме най-нисък дълг е много добре, но възниква въпросът ако може при 30% дълг да спасим още 10% от българския бизнес или да направим живота на българите по-поносим в условията на кризи.“

Гечев обясни, че вчера е имало среща с представители от коалицията и са били направени сметки в Министерство на финансите. „Ние проиграваме в момента няколко варианта на следната база – към момента минимум 2 млрд. лева ще бъдат отделени допълнително до края на годината в пакети в посока помощ за бизнеса. В момента отработваме каква част ще може да се покрива разликата от пазарната цена и възможностите на българския бизнес да плаща електричество. Обсъждаме колко можем да намалим ДДС върху доставките на природен газ и върху отоплението на жилищата на българите. Колко средства можем да отделим за твърди горива“, заяви социалистът.

Според проф. Гечев необлагаемият доход е една от стъпките за преминаване към прогресивно данъчно облагане. „95/100 от страните-членки на ООН са с прогресивно данъчно облагане и ние най-после трябва да решим дали ще си стоим в групата на Таджикистан, Узбекистан и Казахстан или ще сме в групата на Германия, Италия, Швейцария и Япония“, заяви социалистът и допълни, че аргументите на левицата по тази тема са европейски.

Румен Гечев бе категоричен, че БСП има решение на най-висшия орган, на Конгрес, че България трябва да се присъедини към Еврозоната. „Нямаме колебания, но искаме да сме сигурни, че към 1 януари 2024 г. България ще бъде готова и ще има интерес да влезе в Еврозоната. Ние настояваме, и го имаме в споразумението, към момента няма разчети на Министерството на финансите и на Националната ни банка какви ще са позитивите и предизвикателствата за България“, заключи той.