Заместник-министър Момчил Неков: Ще се стремим да превърнем териториите на местните общности в модерни и предпочитани за живот и посещения места

Май 10, 2022 Новини БСП 0 655

10.05.2022 г.

Многофондовото прилагане на подхода ВОМР е силен инструмент за подкрепа за изпълнение на целите за устойчиво развитие на местно равнище

„С местните инициативни групи (МИГ) от Румъния имаме редица проекти за сътрудничество. Утре (12 май) на изложението в Бургас ще имате възможност да опитате продукти на някои от тези проекти, между които „Say cheese, Balkan cheese!“ с партньори от България, Румъния и Гърция и „Local wine. Find it!“ с партньори от България и Румъния“. Това заяви заместник-министърът на земеделието Момчил Неков, по време на откриването на Осмата по ред международна конференция по прилагането на подхода ЛИДЕР. Конференцията се провежда със заети с прилагането на подхода - Водено от общностите местно развитие (ВОМР) участници от България и Румъния. Заместник-министърът подчерта, че това е отличен пример за сътрудничество и за работа в мрежа за всички европейски страни.

„Основни предизвикателства пред подхода ЛИДЕР/ВОМР в новия програмен период ще бъдат умните селища и дигитализацията в териториите на местните общности, каза заместник-министър Неков. Той допълни, че от важно значение е представянето на местните продукти, характеристики и традиции пред по-голяма общественост и това ще бъде от полза както за местните жители, така и за гостите и потребителите на продукти от тези територии.

„Многофондовото прилагане на подхода ВОМР е силен инструмент за подкрепа на развитието в тези направления. Въз основа на постигнатите от нас резултати и тяхното надграждане през следващия програмен период ще се стремим да превърнем териториите на местните общности в модерни и предпочитани за посещения и живот места“, допълни още заместник-министър Неков.

В заключение аграрният заместник-министър поздрави всички участници в събитието, както и всички производители и изложители за желанието им да участват в изложението, както и за усилията по прилагане на подхода ВОМР.

„Искам да ви уверя, че Управляващият орган на Програмата за развитие на селските райони ще продължи да подкрепя местните общности и съм уверен, че в съвсем близкото бъдеще местните инициативни групи от България и Румъния ще бъдат използвани за пример от всички страни от семейството на подхода ЛИДЕР“, акцентира Момчил Неков.