Заместник-министър Стефан Бурджев откри специализирана изложба на овчарски кучета

Май 07, 2022 Новини БСП 0 817

Събитието се проведе край Петропавловския манастир във втория ден на Националния събор на овцевъдите

78 елитни български овчарски кучета дефилираха край Петропавловския манастир във втория ден на Националния събор на овцевъдите. Специализираната изложба бе официално открита от заместник-министъра на земеделието Стефан Бурджев.

„С годините породата Българско овчарско куче се утвърждава не само у нас, но и в чужбина. Животни от този вид вече се отглеждат в повече от 10 европейски страни  и то предимно заради охранителните им качества. Пожелавам на всички клубове и на специализирания киноложки съюз да развиват и утвърждават тази елитна порода“, каза Стефан Бурджев при откриването на изложбата.

На специално дефиле бяха представени пред публиката присъстващите клубове от Банкя, „Сердика“-София, Монтана, Видин, Ботевград, „Тракия“-Пловдив и кучета европейски и световни шампиони за миналата година. В конкурса на изложбата бяха отличени най-добрите екземпляри Българско овчарско куче в различни възрасти и класове.

Специализираното изложение бе организирано от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) в партньорство с асоциацията Българско овчарско куче.

Съборът на овцевъдите се провежда от 6 до 8 май край Петропавловския манастир, обл. Велико Търново  и на него са представени  1000 чистопородни животни – овце, кози, лами, кучета, коне и магарета, специализирана селскостопанска техника, оборудване и фуражи. В програмата са включени демонстрации на приготвяне на млечни продукти по стари и съвременни технологии, фермерски състезания. Под мотото „Българските храни от български суровини“ се провежда  изложението на  фермерски продукти от овче и козе мляко и месо, а в зонитe за директни продажби се предлагат био храни и напитки.  

Събитието съчетава традиционния български поминък – овцевъдството с народната битова култура и фолклор.

Съборът се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) със съдействието на Министерството на земеделието на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.