Ирена Анастасова: Благодарение на БСП България няма да изпраща оръжия за Украйна

В тази ситуация беше намерено най-доброто сечение между партиите, смята социалистът

„БСП много последователно е отстоявала позициите си във времето назад, не сме отстъпили от това. Ние винаги сме казвали, че боеприпаси, въоръжения, каквато и да е помощ, свързана с убиване на хора и продължаване на войната, ние няма да подкрепим.“ Това каза заместник-председателят на БСП и депутат от левицата Ирена Анастасова в ефира на България он еър, във връзка с решението на Народното събрание да не изпраща оръжия в Украйна.

По думите ѝ всички от управляващото мнозинство се учат на коалиционна политика, а самата коалиция ще остане стабилна. „Смятам, че в тази ситуация беше намерено най-доброто сечение. Българското общество знае колко са различни позициите на партиите в коалицията по темата за Украйна и въпреки всичко се намери сечението, което да може да бъде подкрепено от всички партии, и от опозицията включително“, посочи тя.

Ирена Анастасова обясни, че позицията на БСП относно Република Северна Македония съответства напълно на договора, който е ратифициран от българския парламент в 44-ото Народно събрание. „Ние държим този договор да се изпълнява и от двете страни, за да можем да подкрепим приемането на Република Македония в Европейския съюз. Това е основно положение, което е записано и в коалиционното ни споразумение. Предстои да видим развитието, но БСП държи на своята позиция“, категорична е бе тя.

Според депутата от левицата разговорите на коалиционните съвети са делови, конструктивни, с желание да се търси консенсус, а българското общество трябва да отчете в каква тежка ситуация работи това правителство. „Ситуацията е сериозна не само във вътрешнополитически и вътрешноикономически план, а преди всичко във външен. Аз не знам в историята на България последните 30 години някоя управляваща партия или коалиция да е работила в толкова тежки условия и въпреки всичко да е успяла да съхрани социалните придобивки на хората, да мисли в перспектива за цените“, заяви тя и допълни, че това е един много тежък въпрос, който БСП отдавна то поставя.

„Г-н Радев, бидейки президент и представляващ единството на нацията, до голяма степен е тази институция, която трябва да бъде коректив. Ако той посочва някакви слабости смятам, че може да бъде в по-диалогичен тон, но така или иначе на всяко правителство е необходим коректив. Предполагам, че коректив е необходим и на президента“, смята Ирена Анастасова. Тя допълни, че колкото повече институциите се вслушват една в друга, толкова това ще е по-добре за българското общество.

На финала тя заяви, че българите трябва да осъзнаят, че ни е нужно обединение: „Обединение по основните цели в развитието на държавата, а основната цел на всяко управление, включително и на това, е хората да живеят по-спокойно и по-добре“, заключи Анастасова.